Sałatka pomidorowa z hiszpańskiej Galicji
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
5 łyżek
0.5 kilograma
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
Dno salaterki natrzyj rozkrojonym ząbkiem czosnku.
Krok 3
Ułóż pomidory, posól, posyp pieprzem i natką pietruszki.
Krok 4
W moździerzu utrzyj musztardę z octem, oliwą oraz estragonem i polej pomidory.
Krok 5
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki, aby sałatka się schłodziła.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























