Sałatka pomidorowa z hiszpańskiej Galicji
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
5 łyżek
0.5 kilograma
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
Dno salaterki natrzyj rozkrojonym ząbkiem czosnku.
Krok 3
Ułóż pomidory, posól, posyp pieprzem i natką pietruszki.
Krok 4
W moździerzu utrzyj musztardę z octem, oliwą oraz estragonem i polej pomidory.
Krok 5
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki, aby sałatka się schłodziła.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej