Pieczone karasie z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone karasie z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

6 łyżek

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karasie wypatrosz tak, by pozostały całe z głowami, ale usuniętymi oczami. Dokładnie je umyj i mocz w mleku przez godzinę.

Krok 2

Po wyjęciu lekko posól i natrzyj przyprawą do ryb z obu stron.

Krok 3

Do środka każdej ryby włóż gałązkę świeżej pietruszki.

Krok 4

Karasie panieruj w mące, ułóż w naczyniu do zapiekania.

Krok 5

Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi ryby.

Krok 6

Olej połącz z pastą pomidorową oraz ketchupem. Przygotowanym sosem polej karasie.

Krok 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej