Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
6 łyżek
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karasie wypatrosz tak, by pozostały całe z głowami, ale usuniętymi oczami. Dokładnie je umyj i mocz w mleku przez godzinę.
Krok 2
Po wyjęciu lekko posól i natrzyj przyprawą do ryb z obu stron.
Krok 3
Do środka każdej ryby włóż gałązkę świeżej pietruszki.
Krok 4
Karasie panieruj w mące, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 5
Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi ryby.
Krok 6
Olej połącz z pastą pomidorową oraz ketchupem. Przygotowanym sosem polej karasie.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej