
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
6 łyżek
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karasie wypatrosz tak, by pozostały całe z głowami, ale usuniętymi oczami. Dokładnie je umyj i mocz w mleku przez godzinę.
Krok 2
Po wyjęciu lekko posól i natrzyj przyprawą do ryb z obu stron.
Krok 3
Do środka każdej ryby włóż gałązkę świeżej pietruszki.
Krok 4
Karasie panieruj w mące, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 5
Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi ryby.
Krok 6
Olej połącz z pastą pomidorową oraz ketchupem. Przygotowanym sosem polej karasie.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej