
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
6 łyżek
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karasie wypatrosz tak, by pozostały całe z głowami, ale usuniętymi oczami. Dokładnie je umyj i mocz w mleku przez godzinę.
Krok 2
Po wyjęciu lekko posól i natrzyj przyprawą do ryb z obu stron.
Krok 3
Do środka każdej ryby włóż gałązkę świeżej pietruszki.
Krok 4
Karasie panieruj w mące, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 5
Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi ryby.
Krok 6
Olej połącz z pastą pomidorową oraz ketchupem. Przygotowanym sosem polej karasie.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej