
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
6 łyżek
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karasie wypatrosz tak, by pozostały całe z głowami, ale usuniętymi oczami. Dokładnie je umyj i mocz w mleku przez godzinę.
Krok 2
Po wyjęciu lekko posól i natrzyj przyprawą do ryb z obu stron.
Krok 3
Do środka każdej ryby włóż gałązkę świeżej pietruszki.
Krok 4
Karasie panieruj w mące, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 5
Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi ryby.
Krok 6
Olej połącz z pastą pomidorową oraz ketchupem. Przygotowanym sosem polej karasie.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























