Danie mięsno - warzywne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Danie mięsno - warzywne

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

6 sztuk

1 sztuka

3 plastry

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

750 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

250 gramów

1 kilogram

5 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chili mocz ok. 30 minut w ciepłej wodzie, po czym wypestkuj i posiekaj.

Krok 2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki.

Krok 3

Rozgrzej smalec i podsmaż mięso na brązowo.

Krok 4

Pomidory zmiksuj z chili, cebulą, czosnkiem, cynamonem, oregano, goździkami, pieprzem i niewielka ilością wody, tej w której moczyło się chili.

Krok 5

Całość dodaj do mięsa, dopraw solą, podlej bulionem i gotuj bez przykrywki przez godzinę na niewielkim ogniu.

Krok 6

Banana, bataty, ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, natomiast ananasa w kostkę.

Krok 7

20 minut przed końcem gotowania włóż do mięsa bataty i ziemniaki, 10 minut przed końcem banana, a 5 minut przed końcem - ananasa. Danie udekoruj listkami oregano.

pasibrzuch

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie mięsno - warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie mięsno - warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie mięsno - warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie mięsno - warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie mięsno - warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie mięsno - warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie mięsno - warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Danie mięsno - warzywne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej