
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
3 plastry
0.5 łyżeczki
4 sztuki
1 łyżeczka
750 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
250 gramów
1 kilogram
5 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chili mocz ok. 30 minut w ciepłej wodzie, po czym wypestkuj i posiekaj.
Krok 2
Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki.
Krok 3
Rozgrzej smalec i podsmaż mięso na brązowo.
Krok 4
Pomidory zmiksuj z chili, cebulą, czosnkiem, cynamonem, oregano, goździkami, pieprzem i niewielka ilością wody, tej w której moczyło się chili.
Krok 5
Całość dodaj do mięsa, dopraw solą, podlej bulionem i gotuj bez przykrywki przez godzinę na niewielkim ogniu.
Krok 6
Banana, bataty, ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, natomiast ananasa w kostkę.
Krok 7
20 minut przed końcem gotowania włóż do mięsa bataty i ziemniaki, 10 minut przed końcem banana, a 5 minut przed końcem - ananasa. Danie udekoruj listkami oregano.

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej