
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
3 plastry
0.5 łyżeczki
4 sztuki
1 łyżeczka
750 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
250 gramów
1 kilogram
5 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chili mocz ok. 30 minut w ciepłej wodzie, po czym wypestkuj i posiekaj.
Krok 2
Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki.
Krok 3
Rozgrzej smalec i podsmaż mięso na brązowo.
Krok 4
Pomidory zmiksuj z chili, cebulą, czosnkiem, cynamonem, oregano, goździkami, pieprzem i niewielka ilością wody, tej w której moczyło się chili.
Krok 5
Całość dodaj do mięsa, dopraw solą, podlej bulionem i gotuj bez przykrywki przez godzinę na niewielkim ogniu.
Krok 6
Banana, bataty, ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, natomiast ananasa w kostkę.
Krok 7
20 minut przed końcem gotowania włóż do mięsa bataty i ziemniaki, 10 minut przed końcem banana, a 5 minut przed końcem - ananasa. Danie udekoruj listkami oregano.

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej