
Składniki
2 łyżki
300 gramów
null
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
500 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, łyżką majeranku.
Krok 2
Przygotowaną marynatą natrzeć indyka na zewnątrz i wewnątrz, owinąć folią i wstawić na 180 minut do lodówki.
Krok 3
Oliwki wymieszać z posiekaną cebulą, nadziać indyka, zszyć nicią kuchenną i obłożyć boczkiem pokrojonym w plasterki.
Krok 4
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, piec około 120 minut, co pewien czas lekko skrapiając wodą i obracając.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej