Fajitas z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fajitas z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

8 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zalej oliwą wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny, posiekanym czosnkiem, pokrojoną drobno papryczką, tequilą, solą i pieprzem. Odstaw na 12 godzin.

Krok 2

Następnego dnia mięso odsącz z marynaty i podsmaż przez 4-5 minut z obu stron. Zostaw do ostygnięcia i pokrój w paski.

Krok 3

Papryki pokrój w paski, cebulę w kostkę i podsmaż.

Krok 4

Na patelnię wlej marynatę, wrzuć mięso z warzywami i usmaż na dużym ogniu, posól. Ułóż potrawę na dużym półmisku i serwuj z ciepłymi tortillami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fajitas z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fajitas z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fajitas z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fajitas z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fajitas z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fajitas z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fajitas z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fajitas z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej