Przepisy na Żeberka Duszone | Przepisy.pl pixel

Dania z Żeberkami Duszonymi

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka duszoneŻeberka duszone

Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać na obiad, mamy dla Ciebie propozycję – duszone żeberka! Możesz je zrobić na ostro lub słodko, w delikatnym sosie ziołowym, z warzywami lub owocami. Do ich przygotowania koniecznie użyj aromatycznych przypraw takich, jak: liść laurowy, ziele angielskie, mielony pieprz, słodka papryka czy suszony majeranek. Soczyste kawałki mięsa idealnie komponują się z gęstymi sosami, pieczarkami, cebulą czy miodem. Możesz je serwować w towarzystwie puree ziemniaczanego, kaszy, klusek śląskich lub knedliczek. Nie wiesz od czego zacząć? Najpierw obsmaż mięso w tłuszczu, następnie dolej niewielką ilość wody lub bulionu i gotuj na małym ogniu. Pamiętaj, jeśli chcesz obsmażyć mięso na suchej, nienatłuszczonej patelni, pod koniec duszenia dodaj łyżkę oleju. Tak przygotowane mięso charakteryzuje się przypieczoną warstwą, która nadaje sosowi intensywnego smaku. Duszone żeberka przygotujesz zarówno z miodem, jak i z sezamem czy cebulą. Możesz je także zrobić na słodko. Wystarczy, że pokrojone żeberka wrzucisz do wrzącej wody (gotuj do momentu, aż będą miękkie – zajmie to około 30 minut). Następnie wymieszasz wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, sos sojowy, cukier, musztardę, chili, przyprawę oraz wodę, a po oddzieleniu mięsa od kości, wlejesz do garnka przygotowany sos i dodasz mięso. Całość duś przez około 15 minut. Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przyrządź żebra po kasselsku. Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia jej w garnku. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Żebra potnij na porcje i umieść je w garnku razem z kapustą (gotuj przez godzinę na wolnym ogniu). Pod koniec odlej pół szklanki sosu z duszenia, dodaj musztardę i dobrze wymieszaj. Całość wlej z powrotem do garnka i dopraw do smaku. Gotowe danie podawaj w towarzystwie ziemniaków. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na duszone żeberka i przekonaj się, że soczyste mięso to idealny sposób na obiad lub kolację w chłodniejsze dni!