Żeberka duszone

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (9)

Duszone żeberka z cebulą
ratingratingratingratingrating

187

difficulty

łatwe

60 min.
Duszone żeberka z cebulą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią sezon grillowy i żebe...
Żeberka wieprzowe duszone
ratingratingratingratingrating

60

difficulty

łatwe

90 min.
Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gę...
Duszone żeberka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

66

difficulty

łatwe

60 min.
Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom...
Żeberka
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

60 min.
Żeberka przygotowywane w garnku smakują inaczej niż te, które piecze się na ruszcie piekarnika lu...
Żebra po kasselsku
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

trudne

90 min.
Żeberka z whisky
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

60 min.
Żeberka duszone w warzywach
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

90 min.
Żeberka to znakomite mięso, które często przygotowuje się w formie pieczonej lub grillowanej. Dus...
Żeberka na słodko
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

60 min.
Słodko-pikantny sos znakomicie podkreśli smak soczystego mięsa z wieprzowych żeberek. Do jego prz...
Żeberka w sezamie
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka duszoneŻeberka duszone

Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać na obiad, mamy dla Ciebie propozycję – duszone żeberka! Możesz je zrobić na ostro lub słodko, w delikatnym sosie ziołowym, z warzywami lub owocami. Do ich przygotowania koniecznie użyj aromatycznych przypraw takich, jak: liść laurowy, ziele angielskie, mielony pieprz, słodka papryka czy suszony majeranek. Soczyste kawałki mięsa idealnie komponują się z gęstymi sosami, pieczarkami, cebulą czy miodem. Możesz je serwować w towarzystwie puree ziemniaczanego, kaszy, klusek śląskich lub knedliczek. Nie wiesz od czego zacząć? Najpierw obsmaż mięso w tłuszczu, następnie dolej niewielką ilość wody lub bulionu i gotuj na małym ogniu. Pamiętaj, jeśli chcesz obsmażyć mięso na suchej, nienatłuszczonej patelni, pod koniec duszenia dodaj łyżkę oleju. Tak przygotowane mięso charakteryzuje się przypieczoną warstwą, która nadaje sosowi intensywnego smaku. Duszone żeberka przygotujesz zarówno z miodem, jak i z sezamem czy cebulą. Możesz je także zrobić na słodko. Wystarczy, że pokrojone żeberka wrzucisz do wrzącej wody (gotuj do momentu, aż będą miękkie – zajmie to około 30 minut). Następnie wymieszasz wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, sos sojowy, cukier, musztardę, chili, przyprawę oraz wodę, a po oddzieleniu mięsa od kości, wlejesz do garnka przygotowany sos i dodasz mięso. Całość duś przez około 15 minut. Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przyrządź żebra po kasselsku. Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia jej w garnku. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Żebra potnij na porcje i umieść je w garnku razem z kapustą (gotuj przez godzinę na wolnym ogniu). Pod koniec odlej pół szklanki sosu z duszenia, dodaj musztardę i dobrze wymieszaj. Całość wlej z powrotem do garnka i dopraw do smaku. Gotowe danie podawaj w towarzystwie ziemniaków. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na duszone żeberka i przekonaj się, że soczyste mięso to idealny sposób na obiad lub kolację w chłodniejsze dni!