Dania z Żeberkami Duszonymi
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Żeberka duszone
Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać na obiad, mamy dla Ciebie propozycję – duszone żeberka! Możesz je zrobić na ostro lub słodko, w delikatnym sosie ziołowym, z warzywami lub owocami. Do ich przygotowania koniecznie użyj aromatycznych przypraw takich, jak: liść laurowy, ziele angielskie, mielony pieprz, słodka papryka czy suszony majeranek. Soczyste kawałki mięsa idealnie komponują się z gęstymi sosami, pieczarkami, cebulą czy miodem. Możesz je serwować w towarzystwie puree ziemniaczanego, kaszy, klusek śląskich lub knedliczek. Nie wiesz od czego zacząć? Najpierw obsmaż mięso w tłuszczu, następnie dolej niewielką ilość wody lub bulionu i gotuj na małym ogniu. Pamiętaj, jeśli chcesz obsmażyć mięso na suchej, nienatłuszczonej patelni, pod koniec duszenia dodaj łyżkę oleju. Tak przygotowane mięso charakteryzuje się przypieczoną warstwą, która nadaje sosowi intensywnego smaku. Duszone żeberka przygotujesz zarówno z miodem, jak i z sezamem czy cebulą. Możesz je także zrobić na słodko. Wystarczy, że pokrojone żeberka wrzucisz do wrzącej wody (gotuj do momentu, aż będą miękkie – zajmie to około 30 minut). Następnie wymieszasz wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, sos sojowy, cukier, musztardę, chili, przyprawę oraz wodę, a po oddzieleniu mięsa od kości, wlejesz do garnka przygotowany sos i dodasz mięso. Całość duś przez około 15 minut. Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przyrządź żebra po kasselsku. Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia jej w garnku. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Żebra potnij na porcje i umieść je w garnku razem z kapustą (gotuj przez godzinę na wolnym ogniu). Pod koniec odlej pół szklanki sosu z duszenia, dodaj musztardę i dobrze wymieszaj. Całość wlej z powrotem do garnka i dopraw do smaku. Gotowe danie podawaj w towarzystwie ziemniaków. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na duszone żeberka i przekonaj się, że soczyste mięso to idealny sposób na obiad lub kolację w chłodniejsze dni!