Dania z Żeberkami Duszonymi
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Żeberka duszone
Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać na obiad, mamy dla Ciebie propozycję – duszone żeberka! Możesz je zrobić na ostro lub słodko, w delikatnym sosie ziołowym, z warzywami lub owocami. Do ich przygotowania koniecznie użyj aromatycznych przypraw takich, jak: liść laurowy, ziele angielskie, mielony pieprz, słodka papryka czy suszony majeranek. Soczyste kawałki mięsa idealnie komponują się z gęstymi sosami, pieczarkami, cebulą czy miodem. Możesz je serwować w towarzystwie puree ziemniaczanego, kaszy, klusek śląskich lub knedliczek. Nie wiesz od czego zacząć? Najpierw obsmaż mięso w tłuszczu, następnie dolej niewielką ilość wody lub bulionu i gotuj na małym ogniu. Pamiętaj, jeśli chcesz obsmażyć mięso na suchej, nienatłuszczonej patelni, pod koniec duszenia dodaj łyżkę oleju. Tak przygotowane mięso charakteryzuje się przypieczoną warstwą, która nadaje sosowi intensywnego smaku. Duszone żeberka przygotujesz zarówno z miodem, jak i z sezamem czy cebulą. Możesz je także zrobić na słodko. Wystarczy, że pokrojone żeberka wrzucisz do wrzącej wody (gotuj do momentu, aż będą miękkie – zajmie to około 30 minut). Następnie wymieszasz wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, sos sojowy, cukier, musztardę, chili, przyprawę oraz wodę, a po oddzieleniu mięsa od kości, wlejesz do garnka przygotowany sos i dodasz mięso. Całość duś przez około 15 minut. Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przyrządź żebra po kasselsku. Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia jej w garnku. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Żebra potnij na porcje i umieść je w garnku razem z kapustą (gotuj przez godzinę na wolnym ogniu). Pod koniec odlej pół szklanki sosu z duszenia, dodaj musztardę i dobrze wymieszaj. Całość wlej z powrotem do garnka i dopraw do smaku. Gotowe danie podawaj w towarzystwie ziemniaków. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na duszone żeberka i przekonaj się, że soczyste mięso to idealny sposób na obiad lub kolację w chłodniejsze dni!