Żeberka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

186 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

550 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1050 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 litr

100 gramów

3 ziarna

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

80 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone na porcje żeberka oprósz solą i pieprzem oraz mąką, potem przemieszaj.

Żeberka - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.

Żeberka - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej roślinny tłuszcz do smażenia. Obsmaż żeberka na złoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia.

Żeberka - Krok 3

Krok 4

Całość przełóż do garnka. Dodaj przyprawy oraz kostki pieczeniowe Knorr. Zalej ok. 1 litrem wody. Duś ok. 50 minut pod przykryciem.

Żeberka - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻeberkaŻeberka

Żeberka przygotowywane w garnku smakują inaczej niż te, które piecze się na ruszcie piekarnika lub grilla. Różnica tkwi w tym, że duszone mięso jest delikatniejsze w smaku. W przypadku tego przepisu, popularną w przyrządzaniu żeberek marynatę zastępuje się panierką z mąki. Dzięki niej kawałki mięsa po podsmażeniu otacza chrupiąca, złocista skórka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych potraw. Wyraziste w smaku warzywa: tu cebula i czosnek dodają potrawie charakteru. Sosem, który powstaje w wyniku duszenia mięsa na wolnym ogniu możesz też polać dowolny dodatek, z którym podasz gotową potrawę. Mogą to być ziemniaki, makaron, kasza – wszystko zależy od Twojej fantazji. Żeberka dobrze komponują się z surówkami, których bazą jest kapusta oraz z różnego rodzaju kiszonkami. Wypróbuj koniecznie!