
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
5 łyżek
0.5 litra
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w krążki i podsmaż na maśle*. Zagęść mąką.
Krok 2
Dodaj chłodny wywar i ugotuj.
Krok 3
Sos zmiksuj, dodaj żółtko i wymieszaj.
Krok 4
Jabłko obierz i zetrzyj. Dodaj sok z cytryny i całość wlej do sosu. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej