"Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

"Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym

Autor: Małgorzata Kościelniak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie od dziś wiemy że DZIECI nie za bardzo lubią rybki a ja wymyśliłam sobie sposób na nie ;-)

Krok 2

SOS: Można zrobić samemu lub kupić gotowy sos. Na rozgrzanym maśle - 2 łyżkach przesmażamy mąkę.

Krok 3

Bulion (Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr) rozpuszczamy w szklance gorącej wody.

Krok 4

Wyciskamy z cytryny sok a skórkę ścieramy. Dodajemy to wszystko do mąki na patelni.

Krok 5

Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i doprawić do smaku solą, cukrem. Na koniec zaciągnąć żółtkami wymieszanymi ze śmietaną.Podgrzewamy ale nie gotujemy już.

Krok 6

RYBA: Rybkę (sola- dwa małe płaty) smażymy na 3 łyżkach masła. Dodajemy - Delikat Moc koperku i pietruszki Knorr i delikatnie rozdrabniamy rybkę widelcem Dodajemy na koniec nasz sos, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 7

Na kromki chleba nakładamy gotową rybkę. Na wykałaczkę nabijamy piętkę i chleb. W ten sposób powstaje łódeczka. Dodatkowo kładziemy troszkę koperku na rybę. Jeśli ktoś ma ochotę może pokroić plasterki cytryny do dekoracji lub dodatkowo sobie jeszcze skropić rybkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej