"Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

"Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym

Autor: Małgorzata Kościelniak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie od dziś wiemy że DZIECI nie za bardzo lubią rybki a ja wymyśliłam sobie sposób na nie ;-)

Krok 2

SOS: Można zrobić samemu lub kupić gotowy sos. Na rozgrzanym maśle - 2 łyżkach przesmażamy mąkę.

Krok 3

Bulion (Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr) rozpuszczamy w szklance gorącej wody.

Krok 4

Wyciskamy z cytryny sok a skórkę ścieramy. Dodajemy to wszystko do mąki na patelni.

Krok 5

Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i doprawić do smaku solą, cukrem. Na koniec zaciągnąć żółtkami wymieszanymi ze śmietaną.Podgrzewamy ale nie gotujemy już.

Krok 6

RYBA: Rybkę (sola- dwa małe płaty) smażymy na 3 łyżkach masła. Dodajemy - Delikat Moc koperku i pietruszki Knorr i delikatnie rozdrabniamy rybkę widelcem Dodajemy na koniec nasz sos, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 7

Na kromki chleba nakładamy gotową rybkę. Na wykałaczkę nabijamy piętkę i chleb. W ten sposób powstaje łódeczka. Dodatkowo kładziemy troszkę koperku na rybę. Jeśli ktoś ma ochotę może pokroić plasterki cytryny do dekoracji lub dodatkowo sobie jeszcze skropić rybkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej