Sos kaparowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

100 gramów

0.5 sztuki

125 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, dodaj kapary z kilkoma łyżkami zalewy, sok z cytryny, szczyptę cukru.

Sos kaparowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę. Sos zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj tak aby nie powstały żadne grudki. Sos gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje.

Sos kaparowy - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj łyżkę posiekanej pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos kaparowySos kaparowy

Kapary to ususzone pąki kwiatów, które zostają zebrane zanim zdążą rozkwitnąć, a następnie marynowane w occie lub solance. Ich smak jest cierpki, ostry, lekko gorzkawy, a zapach bardzo intensywny. Dzięki temu kapary są doskonałym dodatkiem do sosów, którym dodają wyrazistości. Do przygotowania sosu kaparowego będziesz potrzebować szalotki, kwaśnej śmietany i – oczywiście – kaparów w zalewie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na patelni na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodaj do niej kapary oraz kilka łyżek zalewy. Do przyprawienia użyj soku z cytryny oraz szczypty cukru. Do składników na patelni wlej śmietanę, zdejmij sos z ognia i przez chwilę mieszaj, aby uniknąć wytworzenia się grudek. Smak potrawy wzbogaci esencja do sosu pieczeniowego, która nada mu także odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania warto dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany wykorzystasz jako dodatek do różnych dań mięsnych, np. schabu, pieczeni czy zrazów. Możesz nim także polać pieczone ryby. Zapisz nasz przepis na sos kaparowy.