
Składniki
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 sztuki
125 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, dodaj kapary z kilkoma łyżkami zalewy, sok z cytryny, szczyptę cukru.

Krok 2
Dodaj śmietanę. Sos zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj tak aby nie powstały żadne grudki. Sos gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje.


Dobra rada:
Do sosu dodaj łyżkę posiekanej pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos kaparowy
Szukasz przepisu na sprawdzony dodatek do Twoich dań? Sos z kaparów to najlepszy wybór! Do przygotowania sosu kaparowego użyjesz szalotki, kwaśnej śmietany i kaparów w zalewie. Cebulę pokrój kostkę i podsmaż ją na patelni, następnie dodaj do niej kapary oraz kilka łyżek zalewy. Do składników na patelni wlej śmietanę, zdejmij sos z ognia i przez chwilę mieszaj. Gotowe!
Dla kogo?
Jeżeli lubisz wyraziste smaki, to sos kaparowy stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do mięs, ryb i innych dań. Fani tego specjału cenią go za niepowtarzalny aromat, który uzyskasz dzięki doskonałej kompozycji składników. Do przyprawienia użyj soku z cytryny oraz szczypty cukru! Sos kaparowy przepis nie będzie miał konkurencji.
Na jaką okazję?
Serwuj sos kaparowy do mięsa podczas większej uroczystości, a zachwycisz wszystkich gości! A może planujesz codzienny obiad z łososiem w roli głównej? Sos kaparowy do ryby sprawdzi się doskonale! Ten specjał zawsze smakuje tak samo dobrze.
Czy wiesz, że?
Kapary to ususzone pąki kwiatów, które zostają zebrane, zanim zdążą rozkwitnąć, a następnie marynowane w occie lub solance. To właśnie z nich przygotujesz sos kaparowy na zimno lub ciepło. Ich smak jest cierpki i lekko gorzkawy. Dzięki temu kapary są doskonałym dodatkiem do sosów, którym nadają wyrazistości.
Dla urozmaicenia:
Sos z kaparami wzbogaci esencja do sosu pieczeniowego, która nada mu także odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany wykorzystasz jako dodatek do różnych dań mięsnych. Możesz nim także polać pieczone ryby. Zapisz nasz przepis na sos kaparowy.