Składniki
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 sztuki
125 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, dodaj kapary z kilkoma łyżkami zalewy, sok z cytryny, szczyptę cukru.
Krok 2
Dodaj śmietanę. Sos zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj tak aby nie powstały żadne grudki. Sos gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje.
Dobra rada:
Do sosu dodaj łyżkę posiekanej pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos kaparowy
Kapary to ususzone pąki kwiatów, które zostają zebrane zanim zdążą rozkwitnąć, a następnie marynowane w occie lub solance. Ich smak jest cierpki, ostry, lekko gorzkawy, a zapach bardzo intensywny. Dzięki temu kapary są doskonałym dodatkiem do sosów, którym dodają wyrazistości. Do przygotowania sosu kaparowego będziesz potrzebować szalotki, kwaśnej śmietany i – oczywiście – kaparów w zalewie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na patelni na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodaj do niej kapary oraz kilka łyżek zalewy. Do przyprawienia użyj soku z cytryny oraz szczypty cukru. Do składników na patelni wlej śmietanę, zdejmij sos z ognia i przez chwilę mieszaj, aby uniknąć wytworzenia się grudek. Smak potrawy wzbogaci esencja do sosu pieczeniowego, która nada mu także odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania warto dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany wykorzystasz jako dodatek do różnych dań mięsnych, np. schabu, pieczeni czy zrazów. Możesz nim także polać pieczone ryby. Zapisz nasz przepis na sos kaparowy.