Sos kaparowy – przepis do mięsa i ryby: na zimno | Przepisy.pl pixel

Sos kaparowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 sztuki

125 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, dodaj kapary z kilkoma łyżkami zalewy, sok z cytryny, szczyptę cukru.

Sos kaparowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę. Sos zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj tak aby nie powstały żadne grudki. Sos gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje.

Sos kaparowy - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj łyżkę posiekanej pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos do kebaba, czosnkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos kaparowySos kaparowy

Szukasz przepisu na sprawdzony dodatek do Twoich dań? Sos z kaparów to najlepszy wybór! Do przygotowania sosu kaparowego użyjesz szalotki, kwaśnej śmietany i kaparów w zalewie. Cebulę pokrój kostkę i podsmaż ją na patelni, następnie dodaj do niej kapary oraz kilka łyżek zalewy. Do składników na patelni wlej śmietanę, zdejmij sos z ognia i przez chwilę mieszaj. Gotowe! 

Dla kogo?

Jeżeli lubisz wyraziste smaki, to sos kaparowy stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do mięs, ryb i innych dań. Fani tego specjału cenią go za niepowtarzalny aromat, który uzyskasz dzięki doskonałej kompozycji składników. Do przyprawienia użyj soku z cytryny oraz szczypty cukru! Sos kaparowy przepis nie będzie miał konkurencji. 

Na jaką okazję?

Serwuj sos kaparowy do mięsa podczas większej uroczystości, a zachwycisz wszystkich gości! A może planujesz codzienny obiad z łososiem w roli głównej? Sos kaparowy do ryby sprawdzi się doskonale! Ten specjał zawsze smakuje tak samo dobrze.  

Czy wiesz, że?

Kapary to ususzone pąki kwiatów, które zostają zebrane, zanim zdążą rozkwitnąć, a następnie marynowane w occie lub solance. To właśnie z nich przygotujesz sos kaparowy na zimno lub ciepło. Ich smak jest cierpki i lekko gorzkawy. Dzięki temu kapary są doskonałym dodatkiem do sosów, którym nadają wyrazistości.

Dla urozmaicenia:

Sos z kaparami wzbogaci esencja do sosu pieczeniowego, która nada mu także odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany wykorzystasz jako dodatek do różnych dań mięsnych. Możesz nim także polać pieczone ryby. Zapisz nasz przepis na sos kaparowy.