Sos kaparowy – przepis do mięsa i ryby: na zimno | Przepisy.pl pixel

Sos kaparowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 sztuki

125 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, dodaj kapary z kilkoma łyżkami zalewy, sok z cytryny, szczyptę cukru.

Sos kaparowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę. Sos zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj tak aby nie powstały żadne grudki. Sos gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje.

Sos kaparowy - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj łyżkę posiekanej pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos kaparowySos kaparowy

Szukasz przepisu na sprawdzony dodatek do Twoich dań? Sos z kaparów to najlepszy wybór! Do przygotowania sosu kaparowego użyjesz szalotki, kwaśnej śmietany i kaparów w zalewie. Cebulę pokrój kostkę i podsmaż ją na patelni, następnie dodaj do niej kapary oraz kilka łyżek zalewy. Do składników na patelni wlej śmietanę, zdejmij sos z ognia i przez chwilę mieszaj. Gotowe! 

Dla kogo?

Jeżeli lubisz wyraziste smaki, to sos kaparowy stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do mięs, ryb i innych dań. Fani tego specjału cenią go za niepowtarzalny aromat, który uzyskasz dzięki doskonałej kompozycji składników. Do przyprawienia użyj soku z cytryny oraz szczypty cukru! Sos kaparowy przepis nie będzie miał konkurencji. 

Na jaką okazję?

Serwuj sos kaparowy do mięsa podczas większej uroczystości, a zachwycisz wszystkich gości! A może planujesz codzienny obiad z łososiem w roli głównej? Sos kaparowy do ryby sprawdzi się doskonale! Ten specjał zawsze smakuje tak samo dobrze.  

Czy wiesz, że?

Kapary to ususzone pąki kwiatów, które zostają zebrane, zanim zdążą rozkwitnąć, a następnie marynowane w occie lub solance. To właśnie z nich przygotujesz sos kaparowy na zimno lub ciepło. Ich smak jest cierpki i lekko gorzkawy. Dzięki temu kapary są doskonałym dodatkiem do sosów, którym nadają wyrazistości.

Dla urozmaicenia:

Sos z kaparami wzbogaci esencja do sosu pieczeniowego, która nada mu także odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany wykorzystasz jako dodatek do różnych dań mięsnych. Możesz nim także polać pieczone ryby. Zapisz nasz przepis na sos kaparowy.