
Składniki
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 sztuki
125 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, dodaj kapary z kilkoma łyżkami zalewy, sok z cytryny, szczyptę cukru.

Krok 2
Dodaj śmietanę. Sos zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj tak aby nie powstały żadne grudki. Sos gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje.


Dobra rada:
Do sosu dodaj łyżkę posiekanej pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos kaparowy
Szukasz przepisu na sprawdzony dodatek do Twoich dań? Sos z kaparów to najlepszy wybór! Do przygotowania sosu kaparowego użyjesz szalotki, kwaśnej śmietany i kaparów w zalewie. Cebulę pokrój kostkę i podsmaż ją na patelni, następnie dodaj do niej kapary oraz kilka łyżek zalewy. Do składników na patelni wlej śmietanę, zdejmij sos z ognia i przez chwilę mieszaj. Gotowe!
Dla kogo?
Jeżeli lubisz wyraziste smaki, to sos kaparowy stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do mięs, ryb i innych dań. Fani tego specjału cenią go za niepowtarzalny aromat, który uzyskasz dzięki doskonałej kompozycji składników. Do przyprawienia użyj soku z cytryny oraz szczypty cukru! Sos kaparowy przepis nie będzie miał konkurencji.
Na jaką okazję?
Serwuj sos kaparowy do mięsa podczas większej uroczystości, a zachwycisz wszystkich gości! A może planujesz codzienny obiad z łososiem w roli głównej? Sos kaparowy do ryby sprawdzi się doskonale! Ten specjał zawsze smakuje tak samo dobrze.
Czy wiesz, że?
Kapary to ususzone pąki kwiatów, które zostają zebrane, zanim zdążą rozkwitnąć, a następnie marynowane w occie lub solance. To właśnie z nich przygotujesz sos kaparowy na zimno lub ciepło. Ich smak jest cierpki i lekko gorzkawy. Dzięki temu kapary są doskonałym dodatkiem do sosów, którym nadają wyrazistości.
Dla urozmaicenia:
Sos z kaparami wzbogaci esencja do sosu pieczeniowego, która nada mu także odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany wykorzystasz jako dodatek do różnych dań mięsnych. Możesz nim także polać pieczone ryby. Zapisz nasz przepis na sos kaparowy.