Sos kaparowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos kaparowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 sztuki

125 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, dodaj kapary z kilkoma łyżkami zalewy, sok z cytryny, szczyptę cukru.

Sos kaparowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę. Sos zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj tak aby nie powstały żadne grudki. Sos gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje.

Sos kaparowy - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj łyżkę posiekanej pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos kaparowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos kaparowySos kaparowy

Kapary to ususzone pąki kwiatów, które zostają zebrane zanim zdążą rozkwitnąć, a następnie marynowane w occie lub solance. Ich smak jest cierpki, ostry, lekko gorzkawy, a zapach bardzo intensywny. Dzięki temu kapary są doskonałym dodatkiem do sosów, którym dodają wyrazistości. Do przygotowania sosu kaparowego będziesz potrzebować szalotki, kwaśnej śmietany i – oczywiście – kaparów w zalewie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na patelni na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodaj do niej kapary oraz kilka łyżek zalewy. Do przyprawienia użyj soku z cytryny oraz szczypty cukru. Do składników na patelni wlej śmietanę, zdejmij sos z ognia i przez chwilę mieszaj, aby uniknąć wytworzenia się grudek. Smak potrawy wzbogaci esencja do sosu pieczeniowego, która nada mu także odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania warto dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany wykorzystasz jako dodatek do różnych dań mięsnych, np. schabu, pieczeni czy zrazów. Możesz nim także polać pieczone ryby. Zapisz nasz przepis na sos kaparowy.