Jak zrobić sos BBQ? Z czego jest zrobiony?
Aromatyczne sosy potrafią całkowicie zmienić oblicza ulubionych dań. Tak właśnie jest w przypadku dipu barbecue, który idealnie dopełnia smak mięs, ziemniaków czy sałatek. Warto wiedzieć, jak go przyrządzić, by pochwalić się umiejętnościami przed bliskimi i zaserwować im prawdziwą ucztę dla podniebienia. Poznajcie nasze metody, dzięki którym zrobicie najlepszy sos barbecue. Zapraszamy!
Sos barbecue – przysmak na grilla i nie tylko!
Sos barbecue to niezawodny dodatek do pieczonych, smażonych oraz grillowanych mięs. Serwujemy go również do warzyw i sałatek. Jego dokładne pochodzenie nie jest znane. Istnieje jedynie teoria, że mógł on pojawić się w XVII wieku, w czasach powstania pierwszych kolonii amerykańskich. Od tego czasu wielokrotnie mogliśmy słyszeć o nim w międzynarodowej literaturze. Nic w tym dziwnego – sos barbecue jest tak smaczny, że chce się o nim opowiadać i pisać. Próbowaliście kiedyś tego specjału? A może dopiero zastanawiacie się, z czego jest sos bbq? Przychodzimy ze sprawdzoną recepturą na ten przysmak!
Sos bbq jak zrobić? – porady
Przygotowanie sosu bbq różni się w zależności od regionu. Najbardziej wyrazisty jest dip pochodzący prosto z Teksasu. My jednak przygotowaliśmy klasyczną recepturę, która będzie smakować każdemu. Zaopatrzcie się w: ketchup, sos Worcestershire, olej, cukier brązowy, musztardę, cebulę, czosnek, ocet jabłkowy, paprykę oraz pieprz. Jak się robi sos bbq? To naprawdę proste zadanie! Połączcie wszystkie składniki w niewielkim garnku i gotujcie je na małym ogniu przez 15 minut. Sos powinien zgęstnieć, a cukier odpowiednio się rozpuścić. Jeżeli zauważycie, że konsystencja specjału bbq jest zbyt płynna, to pogotujcie go przez dodatkowe 5 minut. Zostawcie sos do ostygnięcia i cieszcie się jego smakiem!
Sos bbq do czego podawać?
Aromatyczny sos barbecue doskonale nadaje się jako dodatek do wielu dań, m.in.:
- Mięsa z rusztu – grillowane lub smażone mięsa doskonale komponują się z wyrazistym sosem barbecue. Podawajcie je podczas spotkań na świeżym powietrzu, a wszyscy goście będą zachwyceni!
- Ziemniaki – frytki, łódeczki, talarki to idealne przysmaki do sosu barbecue. Zaserwujcie je na obiad lub kolację i cieszcie się wybitnym posiłkiem.
- Burgery – każdy burger potrzebuje dodatku aromatycznego sosu. Następnym razem dorzućcie do domowego fast fooda pyszny dip bbq, a efekty pozytywnie Was zaskoczą.
- Tacos – w meksykańskiej kuchni sos barbecue zajmuje szczególne miejsce. Możecie zaserwować go do tacosów lub tortilli. Spróbujecie?
Nasze przepisy z sosem bbq
Poznaj przepisy z tym aromatycznym składnikiem.
Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą to danie, któremu ciężko się oprzeć. Chrupiące ziemniaki i pyszny dip są duetem doskonałym!
Sałatka BBQ to smaczne danie na grilla i nie tylko. Możecie zaserwować ją na lunch, obiad lub kolację. Zawsze smakuje tak samo dobrze. Skusicie się?
Przygotujcie mięsne trufle z indyka. W połączeniu z sosem barbecue nie mają sobie równych!
A dla fanów mięs polecamy pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli. To danie zachwyca, o czym wkrótce możecie się przekonać. Smacznego!
Komentarze (0)