Przepisy na Sos jasny | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sos jasny

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos jasnySos jasny

Niektóre potrawy najlepiej smakują podawane z aromatycznymi, wyrazistymi sosami. Dotyczy to przede wszystkim pieczeni mięsnych, jak również placków warzywnych, na przykład ziemniaczanych lub tych przygotowanych z cukinii, warzyw gotowanych na parze, a także dań mącznych – głównie kopytek lub klusek śląskich. Istnieje podstawowe rozróżnienie na sosy ciemne oraz jasne. Do czerwonego mięsa podaje się zazwyczaj sos ciemny, natomiast do białego mięsa – jasny. Prezentowane w tej kategorii przepisy dotyczą tego drugiego rodzaju. Taki klasyczny sos pieczeniowy jasny zrobisz przy pomocy zaledwie kilku składników: oleju do smażenia, posiekanej w drobną kostkę cebuli, wody oraz Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr. Najlepiej wykorzystać w tym celu patelnię, w której wcześniej przyrządzane było mięso, m.in. dlatego, że w naczyniu zachował się aromat pieczeni. Sprawi to, że powstały na takiej bazie sos będzie miał jeszcze bardziej mięsny posmak. Pod koniec gotowania powstały płyn zagęść śmietaną i, jeśli lubisz, dodaj do całości odrobinę posiekanego szczypiorku lub koperku. Drób dobrze komponuje się również z dodatkami owocowymi, dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sosu z malinami, jabłkami lub też sosu korzennego z nutą pomarańczy, cynamonu, goździków, anyżu i imbiru, który szczególnie pasować będzie do kurczaka w stylu orientalnym. Zwolennicy ostrzejszych i bardziej wyrazistych smaków z pewnością znajdą upodobanie w gęstym sosie czosnkowym z chili. Serwuj go na zimno, nie tylko do mięs, lecz również jako dip do pieczonych ziemniaków w ziołach, frytek, smażonych warzyw czy chipsów. I wreszcie sos musztardowy – o głębokim, lekko pikantnym wyrazie – doskonale uzupełni smak pieczeni ze schabu czy cielęciny. Gdy mięso piecze się już w piekarniku lub smaży na patelni, Ty wybierz odpowiedni sos i bierz się za jego przygotowanie. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i porad kulinarnych. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.