Przepisy na Sos jasny
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (5) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Sos jasny
Niektóre potrawy najlepiej smakują podawane z aromatycznymi, wyrazistymi sosami. Dotyczy to przede wszystkim pieczeni mięsnych, jak również placków warzywnych, na przykład ziemniaczanych lub tych przygotowanych z cukinii, warzyw gotowanych na parze, a także dań mącznych – głównie kopytek lub klusek śląskich. Istnieje podstawowe rozróżnienie na sosy ciemne oraz jasne. Do czerwonego mięsa podaje się zazwyczaj sos ciemny, natomiast do białego mięsa – jasny. Prezentowane w tej kategorii przepisy dotyczą tego drugiego rodzaju. Taki klasyczny sos pieczeniowy jasny zrobisz przy pomocy zaledwie kilku składników: oleju do smażenia, posiekanej w drobną kostkę cebuli, wody oraz Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr. Najlepiej wykorzystać w tym celu patelnię, w której wcześniej przyrządzane było mięso, m.in. dlatego, że w naczyniu zachował się aromat pieczeni. Sprawi to, że powstały na takiej bazie sos będzie miał jeszcze bardziej mięsny posmak. Pod koniec gotowania powstały płyn zagęść śmietaną i, jeśli lubisz, dodaj do całości odrobinę posiekanego szczypiorku lub koperku. Drób dobrze komponuje się również z dodatkami owocowymi, dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sosu z malinami, jabłkami lub też sosu korzennego z nutą pomarańczy, cynamonu, goździków, anyżu i imbiru, który szczególnie pasować będzie do kurczaka w stylu orientalnym. Zwolennicy ostrzejszych i bardziej wyrazistych smaków z pewnością znajdą upodobanie w gęstym sosie czosnkowym z chili. Serwuj go na zimno, nie tylko do mięs, lecz również jako dip do pieczonych ziemniaków w ziołach, frytek, smażonych warzyw czy chipsów. I wreszcie sos musztardowy – o głębokim, lekko pikantnym wyrazie – doskonale uzupełni smak pieczeni ze schabu czy cielęciny. Gdy mięso piecze się już w piekarniku lub smaży na patelni, Ty wybierz odpowiedni sos i bierz się za jego przygotowanie. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i porad kulinarnych. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.