Przepisy na Sos jasny | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sos jasny

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos jasnySos jasny

Niektóre potrawy najlepiej smakują podawane z aromatycznymi, wyrazistymi sosami. Dotyczy to przede wszystkim pieczeni mięsnych, jak również placków warzywnych, na przykład ziemniaczanych lub tych przygotowanych z cukinii, warzyw gotowanych na parze, a także dań mącznych – głównie kopytek lub klusek śląskich. Istnieje podstawowe rozróżnienie na sosy ciemne oraz jasne. Do czerwonego mięsa podaje się zazwyczaj sos ciemny, natomiast do białego mięsa – jasny. Prezentowane w tej kategorii przepisy dotyczą tego drugiego rodzaju. Taki klasyczny sos pieczeniowy jasny zrobisz przy pomocy zaledwie kilku składników: oleju do smażenia, posiekanej w drobną kostkę cebuli, wody oraz Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr. Najlepiej wykorzystać w tym celu patelnię, w której wcześniej przyrządzane było mięso, m.in. dlatego, że w naczyniu zachował się aromat pieczeni. Sprawi to, że powstały na takiej bazie sos będzie miał jeszcze bardziej mięsny posmak. Pod koniec gotowania powstały płyn zagęść śmietaną i, jeśli lubisz, dodaj do całości odrobinę posiekanego szczypiorku lub koperku. Drób dobrze komponuje się również z dodatkami owocowymi, dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sosu z malinami, jabłkami lub też sosu korzennego z nutą pomarańczy, cynamonu, goździków, anyżu i imbiru, który szczególnie pasować będzie do kurczaka w stylu orientalnym. Zwolennicy ostrzejszych i bardziej wyrazistych smaków z pewnością znajdą upodobanie w gęstym sosie czosnkowym z chili. Serwuj go na zimno, nie tylko do mięs, lecz również jako dip do pieczonych ziemniaków w ziołach, frytek, smażonych warzyw czy chipsów. I wreszcie sos musztardowy – o głębokim, lekko pikantnym wyrazie – doskonale uzupełni smak pieczeni ze schabu czy cielęciny. Gdy mięso piecze się już w piekarniku lub smaży na patelni, Ty wybierz odpowiedni sos i bierz się za jego przygotowanie. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i porad kulinarnych. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.