Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
łatwe
318 osób zapisało

Składniki
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2
Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Tuż przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek.


Dobra rada:
Przygotowując sos, wykorzystaj soki z pieczenia czy smażenia mięsa. W tym celu do naczynia, w którym pieczone było mięso, nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj – ten proces w kuchni nazywa się deglasowaniem. Na powstałym smaku przygotuj sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
Sos pieczeniowy jest jednym z kulinarnych klasyków, warto więc znać prosty i sprawdzony sposób na jego przygotowanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić uniwersalny dodatek do mięs, wykorzystując zaledwie kilka produktów: cebulę, olej, esencję do sosu oraz śmietanę. Sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jeśli przyrządzisz go na tej samej patelni, w którym smażyło się mięso. Zacznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj esencję – zawarte w niej składniki sprawią, że sos zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym zabiel dwiema łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Powstały w ten sposób sos podawaj na ciepło jako dodatek do potraw z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Idealnie sprawdzi się do pieczonego schabu, polędwiczek i zrazów. Możesz nim również polać kopytka lub kluski śląskie. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na sos pieczeniowy jasny.