Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

285 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Tuż przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek.

Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując sos, wykorzystaj soki z pieczenia czy smażenia mięsa. W tym celu do naczynia, w którym pieczone było mięso, nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj – ten proces w kuchni nazywa się deglasowaniem. Na powstałym smaku przygotuj sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiemSos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem

Sos pieczeniowy jest jednym z kulinarnych klasyków, warto więc znać prosty i sprawdzony sposób na jego przygotowanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić  uniwersalny dodatek do mięs, wykorzystując zaledwie kilka produktów: cebulę, olej, esencję do sosu oraz śmietanę. Sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jeśli przyrządzisz go na tej samej patelni, w którym smażyło się mięso. Zacznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj esencję – zawarte w niej składniki sprawią, że sos zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym zabiel dwiema łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Powstały w ten sposób sos podawaj na ciepło jako dodatek do potraw z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Idealnie sprawdzi się do pieczonego schabu, polędwiczek i zrazów. Możesz nim również polać kopytka lub kluski śląskie. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na sos pieczeniowy jasny.