Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
łatwe
309 osób zapisało

Składniki
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2
Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Tuż przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek.


Dobra rada:
Przygotowując sos, wykorzystaj soki z pieczenia czy smażenia mięsa. W tym celu do naczynia, w którym pieczone było mięso, nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj – ten proces w kuchni nazywa się deglasowaniem. Na powstałym smaku przygotuj sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
Sos pieczeniowy jest jednym z kulinarnych klasyków, warto więc znać prosty i sprawdzony sposób na jego przygotowanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić uniwersalny dodatek do mięs, wykorzystując zaledwie kilka produktów: cebulę, olej, esencję do sosu oraz śmietanę. Sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jeśli przyrządzisz go na tej samej patelni, w którym smażyło się mięso. Zacznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj esencję – zawarte w niej składniki sprawią, że sos zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym zabiel dwiema łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Powstały w ten sposób sos podawaj na ciepło jako dodatek do potraw z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Idealnie sprawdzi się do pieczonego schabu, polędwiczek i zrazów. Możesz nim również polać kopytka lub kluski śląskie. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na sos pieczeniowy jasny.