Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Tuż przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek.

Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując sos, wykorzystaj soki z pieczenia czy smażenia mięsa. W tym celu do naczynia, w którym pieczone było mięso, nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj – ten proces w kuchni nazywa się deglasowaniem. Na powstałym smaku przygotuj sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiemSos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem

Sos pieczeniowy jest jednym z kulinarnych klasyków, warto więc znać prosty i sprawdzony sposób na jego przygotowanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić  uniwersalny dodatek do mięs, wykorzystując zaledwie kilka produktów: cebulę, olej, esencję do sosu oraz śmietanę. Sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jeśli przyrządzisz go na tej samej patelni, w którym smażyło się mięso. Zacznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj esencję – zawarte w niej składniki sprawią, że sos zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym zabiel dwiema łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Powstały w ten sposób sos podawaj na ciepło jako dodatek do potraw z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Idealnie sprawdzi się do pieczonego schabu, polędwiczek i zrazów. Możesz nim również polać kopytka lub kluski śląskie. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na sos pieczeniowy jasny.