Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
łatwe
319 osób zapisało

Składniki
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2
Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Tuż przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek.


Dobra rada:
Przygotowując sos, wykorzystaj soki z pieczenia czy smażenia mięsa. W tym celu do naczynia, w którym pieczone było mięso, nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj – ten proces w kuchni nazywa się deglasowaniem. Na powstałym smaku przygotuj sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
Sos pieczeniowy jest jednym z kulinarnych klasyków, warto więc znać prosty i sprawdzony sposób na jego przygotowanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić uniwersalny dodatek do mięs, wykorzystując zaledwie kilka produktów: cebulę, olej, esencję do sosu oraz śmietanę. Sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jeśli przyrządzisz go na tej samej patelni, w którym smażyło się mięso. Zacznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj esencję – zawarte w niej składniki sprawią, że sos zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym zabiel dwiema łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Powstały w ten sposób sos podawaj na ciepło jako dodatek do potraw z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Idealnie sprawdzi się do pieczonego schabu, polędwiczek i zrazów. Możesz nim również polać kopytka lub kluski śląskie. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na sos pieczeniowy jasny.



































