Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
łatwe
319 osób zapisało

Składniki
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2
Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Tuż przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek.


Dobra rada:
Przygotowując sos, wykorzystaj soki z pieczenia czy smażenia mięsa. W tym celu do naczynia, w którym pieczone było mięso, nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj – ten proces w kuchni nazywa się deglasowaniem. Na powstałym smaku przygotuj sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
Sos pieczeniowy jest jednym z kulinarnych klasyków, warto więc znać prosty i sprawdzony sposób na jego przygotowanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić uniwersalny dodatek do mięs, wykorzystując zaledwie kilka produktów: cebulę, olej, esencję do sosu oraz śmietanę. Sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jeśli przyrządzisz go na tej samej patelni, w którym smażyło się mięso. Zacznij od posiekania cebuli w drobną kostkę i zeszklenia jej na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej ją szklanką ciepłej wody i dodaj esencję – zawarte w niej składniki sprawią, że sos zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym zabiel dwiema łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Powstały w ten sposób sos podawaj na ciepło jako dodatek do potraw z wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Idealnie sprawdzi się do pieczonego schabu, polędwiczek i zrazów. Możesz nim również polać kopytka lub kluski śląskie. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na sos pieczeniowy jasny.


































