Sos musztardowy – przepis do pieczeni: szybki | Przepisy.pl pixel

Sos musztardowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

heart
335 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

757 osób wydrukowało

Pobierz pdf

883 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj posiekany czosnek chwile całość smaż dodaj obie musztardy, wlej 300 ml ciepłej wody.

Sos musztardowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw do smaku sosem Worcester, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki .

Sos musztardowy - Krok 2

Krok 3

Tuż przed podaniem do gorącego sosu dodaj masło i energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką emulsję.

Sos musztardowy - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aksamitny , jasnobrązowy sos z kiełkami ziaren gorczycy i natka pietruszki o zdecydowanym musztardowo-pieczeniowym smaku. Idealny do pieczeni z cielęciny wołowiny ,wieprzowiny. Pasuje również do drobiu, indyka czy kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Skobińska

    Katarzyna Skobińska , 31.05.2016

    ja ostatnio gotowałam sos na bazie buliony warzywnego, zastanawiałam się jak go zagęścić żeby nie miał konsystencji rosołu ale żeby tez nie zawierał mąki. Wzięłam blender z panasonica i bziu. Zblendowałam wszystkie warzywa na gęsty, pyszny sos. Dodałam potem własnie trochę musztardy i jogurtu greckiego. Było pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z burakami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos musztardowySos musztardowy

Aksamitny sos musztardowy z wyraźnie wyczuwalnymi ziarnami gorczycy będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, ale równie dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie dań mącznych. Przygotujesz go wyjątkowo szybko, wykorzystując do tego patelnię, na której wcześniej smażone było mięso. Użycie szalotki, czosnku i drobno siekanej natki pietruszki nada całości wyrazistego charakteru. Smak dodatkowo urozmaici wykorzystanie dwóch rodzajów musztard – Dijon oraz francuskiej. Głębię smaku wydobędą bulion i sos Worcester, który przygotowywany jest z anchois, tamaryndowca, octu spirytusowego i melasy. Gotowym sosem musztardowym polej przygotowaną przez siebie pieczeń cielęcą lub wieprzową czy schab. Możesz też podać go do pierogów z mięsem, klusek śląskich lub kopytek, które dzięki niemu nabiorą zdecydowanego smaku. Nadaje się również do dań makaronowych oraz tych przyrządzanych z wykorzystaniem kasz. Przygotuj go według naszego przepisu, używaj do wielu potraw i pamiętaj, by podzielić się swoją opinią.