Sos musztardowy – przepis do pieczeni: szybki | Przepisy.pl pixel

Sos musztardowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

heart
335 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

757 osób wydrukowało

Pobierz pdf

882 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj posiekany czosnek chwile całość smaż dodaj obie musztardy, wlej 300 ml ciepłej wody.

Sos musztardowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw do smaku sosem Worcester, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki .

Sos musztardowy - Krok 2

Krok 3

Tuż przed podaniem do gorącego sosu dodaj masło i energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką emulsję.

Sos musztardowy - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aksamitny , jasnobrązowy sos z kiełkami ziaren gorczycy i natka pietruszki o zdecydowanym musztardowo-pieczeniowym smaku. Idealny do pieczeni z cielęciny wołowiny ,wieprzowiny. Pasuje również do drobiu, indyka czy kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Skobińska

    Katarzyna Skobińska , 31.05.2016

    ja ostatnio gotowałam sos na bazie buliony warzywnego, zastanawiałam się jak go zagęścić żeby nie miał konsystencji rosołu ale żeby tez nie zawierał mąki. Wzięłam blender z panasonica i bziu. Zblendowałam wszystkie warzywa na gęsty, pyszny sos. Dodałam potem własnie trochę musztardy i jogurtu greckiego. Było pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos musztardowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos żurkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos musztardowySos musztardowy

Aksamitny sos musztardowy z wyraźnie wyczuwalnymi ziarnami gorczycy będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, ale równie dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie dań mącznych. Przygotujesz go wyjątkowo szybko, wykorzystując do tego patelnię, na której wcześniej smażone było mięso. Użycie szalotki, czosnku i drobno siekanej natki pietruszki nada całości wyrazistego charakteru. Smak dodatkowo urozmaici wykorzystanie dwóch rodzajów musztard – Dijon oraz francuskiej. Głębię smaku wydobędą bulion i sos Worcester, który przygotowywany jest z anchois, tamaryndowca, octu spirytusowego i melasy. Gotowym sosem musztardowym polej przygotowaną przez siebie pieczeń cielęcą lub wieprzową czy schab. Możesz też podać go do pierogów z mięsem, klusek śląskich lub kopytek, które dzięki niemu nabiorą zdecydowanego smaku. Nadaje się również do dań makaronowych oraz tych przyrządzanych z wykorzystaniem kasz. Przygotuj go według naszego przepisu, używaj do wielu potraw i pamiętaj, by podzielić się swoją opinią.