Rote Gruetze –słodki sos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rote Gruetze –słodki sos

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożone owoce wrzuć do rondelka zalej sokiem i winem. Podgrzej aż do zagotowania, dodaj mąkę ziemniaczaną. Najlepiej rozpuść ją wcześniej w ciepłym soku, nie powstaną wtedy grudki.

Krok 2

Gotuj kilka minut, dorzuć cukier, cukier waniliowy według uznania. Jeżeli sos jest za gęsty dolej odrobinę wody lub soku - sos powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu.

Krok 3

Rote Gruetze możesz podawać do wszystkich dań na słodko. Wyśmienicie smakuje z kisielem, budyniem, słodkimi kluskami i naleśnikami. W wersji dla dzieci alkohol zastąp odrobiną gęstego, domowego soku owocowego lub łyżeczką konfitur.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej