Rote Gruetze –słodki sos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rote Gruetze –słodki sos

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożone owoce wrzuć do rondelka zalej sokiem i winem. Podgrzej aż do zagotowania, dodaj mąkę ziemniaczaną. Najlepiej rozpuść ją wcześniej w ciepłym soku, nie powstaną wtedy grudki.

Krok 2

Gotuj kilka minut, dorzuć cukier, cukier waniliowy według uznania. Jeżeli sos jest za gęsty dolej odrobinę wody lub soku - sos powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu.

Krok 3

Rote Gruetze możesz podawać do wszystkich dań na słodko. Wyśmienicie smakuje z kisielem, budyniem, słodkimi kluskami i naleśnikami. W wersji dla dzieci alkohol zastąp odrobiną gęstego, domowego soku owocowego lub łyżeczką konfitur.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rote Gruetze –słodki sos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej