
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
50 mililitrów
1 opakowanie
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mrożone owoce wrzuć do rondelka zalej sokiem i winem. Podgrzej aż do zagotowania, dodaj mąkę ziemniaczaną. Najlepiej rozpuść ją wcześniej w ciepłym soku, nie powstaną wtedy grudki.
Krok 2
Gotuj kilka minut, dorzuć cukier, cukier waniliowy według uznania. Jeżeli sos jest za gęsty dolej odrobinę wody lub soku - sos powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu.
Krok 3
Rote Gruetze możesz podawać do wszystkich dań na słodko. Wyśmienicie smakuje z kisielem, budyniem, słodkimi kluskami i naleśnikami. W wersji dla dzieci alkohol zastąp odrobiną gęstego, domowego soku owocowego lub łyżeczką konfitur.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej