Sałatka z gotowanych buraków i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z burakami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraczka ugotować w skórce. Obrać. Odłożyć do wystygnięcia. Pokroić na plastry a następnie na połówki.

Krok 2

Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki.

Krok 3

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Krok 4

Rozłożyć na talerzu liście szpinaku. Ułożyć na nich pokrojone buraki, jajka, cebulę.

Krok 5

Posypać koprem włoskim, świeżo zmielonym pieprzem i skropić sosem sałatkowym.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z burakamiSałatka z burakami

Sałatka z burakami na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tych smacznych warzyw o intensywnym kolorze. Gotowane buraki są słodkawe, a z odpowiednimi przyprawami mogą stać się również lekko pikantne. Świetnie komponują się ze świeżym szpinakiem, gotowanymi jajkami i czerwoną cebulą. Sałatka z takich składników, doprawiona nasionami włoskiego kopru i sosem koperkowo-ziołowym na bazie oliwy będzie pyszną, warzywną kolacją, szybkim lunchem albo atrakcyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw oraz zapiekanek i dań mącznych. Jako jej uzupełnienie sprawdzi się różnego rodzaju pieczywo, w tym wytrawne wypieki z ciasta francuskiego albo drożdżowego. Potrawę można także posypać włoskimi orzechami i dołożyć do niej ser z niebieską pleśnią albo fetę, które bardzo dobrze będą współgrały z pozostałymi składnikami. Buraczki można też upiec w piekarniku, posmarowane oliwą z octem balsamicznym, czosnkiem i przyprawami. Wypróbuj przepis na tę pyszną sałatkę z burakami i podaj na najbliższą okazję! Smacznego.