Sałatka z burakami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraczka ugotować w skórce. Obrać. Odłożyć do wystygnięcia. Pokroić na plastry a następnie na połówki.

Krok 2

Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki.

Krok 3

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Krok 4

Rozłożyć na talerzu liście szpinaku. Ułożyć na nich pokrojone buraki, jajka, cebulę.

Krok 5

Posypać koprem włoskim, świeżo zmielonym pieprzem i skropić sosem sałatkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z burakamiSałatka z burakami

Sałatka z burakami na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tych smacznych warzyw o intensywnym kolorze. Gotowane buraki są słodkawe, a z odpowiednimi przyprawami mogą stać się również lekko pikantne. Świetnie komponują się ze świeżym szpinakiem, gotowanymi jajkami i czerwoną cebulą. Sałatka z takich składników, doprawiona nasionami włoskiego kopru i sosem koperkowo-ziołowym na bazie oliwy będzie pyszną, warzywną kolacją, szybkim lunchem albo atrakcyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw oraz zapiekanek i dań mącznych. Jako jej uzupełnienie sprawdzi się różnego rodzaju pieczywo, w tym wytrawne wypieki z ciasta francuskiego albo drożdżowego. Potrawę można także posypać włoskimi orzechami i dołożyć do niej ser z niebieską pleśnią albo fetę, które bardzo dobrze będą współgrały z pozostałymi składnikami. Buraczki można też upiec w piekarniku, posmarowane oliwą z octem balsamicznym, czosnkiem i przyprawami. Wypróbuj przepis na tę pyszną sałatkę z burakami i podaj na najbliższą okazję! Smacznego.