
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraczka ugotować w skórce. Obrać. Odłożyć do wystygnięcia. Pokroić na plastry a następnie na połówki.
Krok 2
Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki.
Krok 3
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Krok 4
Rozłożyć na talerzu liście szpinaku. Ułożyć na nich pokrojone buraki, jajka, cebulę.
Krok 5
Posypać koprem włoskim, świeżo zmielonym pieprzem i skropić sosem sałatkowym.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z burakami
Sałatka z burakami na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tych smacznych warzyw o intensywnym kolorze. Gotowane buraki są słodkawe, a z odpowiednimi przyprawami mogą stać się również lekko pikantne. Świetnie komponują się ze świeżym szpinakiem, gotowanymi jajkami i czerwoną cebulą. Sałatka z takich składników, doprawiona nasionami włoskiego kopru i sosem koperkowo-ziołowym na bazie oliwy będzie pyszną, warzywną kolacją, szybkim lunchem albo atrakcyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw oraz zapiekanek i dań mącznych. Jako jej uzupełnienie sprawdzi się różnego rodzaju pieczywo, w tym wytrawne wypieki z ciasta francuskiego albo drożdżowego. Potrawę można także posypać włoskimi orzechami i dołożyć do niej ser z niebieską pleśnią albo fetę, które bardzo dobrze będą współgrały z pozostałymi składnikami. Buraczki można też upiec w piekarniku, posmarowane oliwą z octem balsamicznym, czosnkiem i przyprawami. Wypróbuj przepis na tę pyszną sałatkę z burakami i podaj na najbliższą okazję! Smacznego.