Sałatka z gotowanych buraków i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z burakami

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraczka ugotować w skórce. Obrać. Odłożyć do wystygnięcia. Pokroić na plastry a następnie na połówki.

Krok 2

Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki.

Krok 3

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Krok 4

Rozłożyć na talerzu liście szpinaku. Ułożyć na nich pokrojone buraki, jajka, cebulę.

Krok 5

Posypać koprem włoskim, świeżo zmielonym pieprzem i skropić sosem sałatkowym.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z burakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z burakamiSałatka z burakami

Sałatka z burakami na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tych smacznych warzyw o intensywnym kolorze. Gotowane buraki są słodkawe, a z odpowiednimi przyprawami mogą stać się również lekko pikantne. Świetnie komponują się ze świeżym szpinakiem, gotowanymi jajkami i czerwoną cebulą. Sałatka z takich składników, doprawiona nasionami włoskiego kopru i sosem koperkowo-ziołowym na bazie oliwy będzie pyszną, warzywną kolacją, szybkim lunchem albo atrakcyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw oraz zapiekanek i dań mącznych. Jako jej uzupełnienie sprawdzi się różnego rodzaju pieczywo, w tym wytrawne wypieki z ciasta francuskiego albo drożdżowego. Potrawę można także posypać włoskimi orzechami i dołożyć do niej ser z niebieską pleśnią albo fetę, które bardzo dobrze będą współgrały z pozostałymi składnikami. Buraczki można też upiec w piekarniku, posmarowane oliwą z octem balsamicznym, czosnkiem i przyprawami. Wypróbuj przepis na tę pyszną sałatkę z burakami i podaj na najbliższą okazję! Smacznego.