Sos do deserów z moreli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Morelowy sos do deserów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

60 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele przepłucz, zalej niewielką ilością wody i gotuj je przez 10-15 minut na małym ogniu. Zestaw, przetrzyj przez sitko.

Krok 2

Dodaj kilka łyżek malagi i 2 łyżki cukru, zagotuj.

Krok 3

Żółtka ubij z 2 łyżkami śmietany i dodaj do owoców, wymieszaj, ponownie zagotuj i trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu, co jakiś czas przemieszaj mus łyżką.

Krok 5

Resztę śmietany ubij na sztywną pianę razem z cukrem i połącz masę z zimnym musem morelowym i resztą malagi.

Krok 6

Rozmieszaj trzepaczką, schłodź jeszcze przez kilka minut w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej