Sos do deserów z moreli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Morelowy sos do deserów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

60 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele przepłucz, zalej niewielką ilością wody i gotuj je przez 10-15 minut na małym ogniu. Zestaw, przetrzyj przez sitko.

Krok 2

Dodaj kilka łyżek malagi i 2 łyżki cukru, zagotuj.

Krok 3

Żółtka ubij z 2 łyżkami śmietany i dodaj do owoców, wymieszaj, ponownie zagotuj i trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu, co jakiś czas przemieszaj mus łyżką.

Krok 5

Resztę śmietany ubij na sztywną pianę razem z cukrem i połącz masę z zimnym musem morelowym i resztą malagi.

Krok 6

Rozmieszaj trzepaczką, schłodź jeszcze przez kilka minut w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Rolada z boczku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej