Sos boloński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos boloński

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

0.5 opakowania

3 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój w kostkę, a następnie dodaj pomidory z puszki i 3 łyżki miąższu.

Krok 2

Cebulę posiekaj, a warzywa pokrój w kostkę. Dodaj do pomidorów i gotuj przez 15 minut.

Krok 3

Dorzuć goździki, liście laurowe, tymianek, estragon, rozmaryn, natkę i cukier.

Krok 4

Słoninę rozdrobnij, podsmaż i dodaj do pomidorów. Gotuj około 4 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos boloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos boloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos boloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos boloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos boloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos boloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos boloński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos boloński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej