Sos korzenny z nutą pomarańczy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos korzenny z nutą pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę razem z przyprawami korzennymi: cynamonem, anyżem i goździkami.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem podlej szklanką wody lub sosem z pieczenia mięsa (1 szklanką).

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Do wywaru dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości. Dokładnie go rozmieszaj tak, aby nie powstały grudki, dodaj starty imbir, otartą skórkę z pomarańczy. Całość gotuj około 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Wszystko razem dokładnie przecedź.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Na koniec z pomarańczy wytnij segmenty i razem z sokiem dodaj je do sosu.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kieliszek pomarańczowego likieru dodany na koniec do sosu podbije jego aromat. Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do świątecznego indyka lub kaczki, pasuje również do pieczonej szynki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos korzenny z nutą pomarańczySos korzenny z nutą pomarańczy

W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę razem z przyprawami korzennymi: cynamonem, anyżem i goździkami.