
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę razem z przyprawami korzennymi: cynamonem, anyżem i goździkami.

Krok 2
Wszystko razem podlej szklanką wody lub sosem z pieczenia mięsa (1 szklanką).

Krok 3
Do wywaru dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości. Dokładnie go rozmieszaj tak, aby nie powstały grudki, dodaj starty imbir, otartą skórkę z pomarańczy. Całość gotuj około 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Wszystko razem dokładnie przecedź.

Krok 4
Na koniec z pomarańczy wytnij segmenty i razem z sokiem dodaj je do sosu.


Dobra rada:
Kieliszek pomarańczowego likieru dodany na koniec do sosu podbije jego aromat. Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do świątecznego indyka lub kaczki, pasuje również do pieczonej szynki wieprzowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej