Sos korzenny z nutą pomarańczy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos korzenny z nutą pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę razem z przyprawami korzennymi: cynamonem, anyżem i goździkami.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem podlej szklanką wody lub sosem z pieczenia mięsa (1 szklanką).

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Do wywaru dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości. Dokładnie go rozmieszaj tak, aby nie powstały grudki, dodaj starty imbir, otartą skórkę z pomarańczy. Całość gotuj około 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Wszystko razem dokładnie przecedź.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Na koniec z pomarańczy wytnij segmenty i razem z sokiem dodaj je do sosu.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kieliszek pomarańczowego likieru dodany na koniec do sosu podbije jego aromat. Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do świątecznego indyka lub kaczki, pasuje również do pieczonej szynki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej