Sos korzenny z nutą pomarańczy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos korzenny z nutą pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę razem z przyprawami korzennymi: cynamonem, anyżem i goździkami.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem podlej szklanką wody lub sosem z pieczenia mięsa (1 szklanką).

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Do wywaru dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości. Dokładnie go rozmieszaj tak, aby nie powstały grudki, dodaj starty imbir, otartą skórkę z pomarańczy. Całość gotuj około 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Wszystko razem dokładnie przecedź.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Na koniec z pomarańczy wytnij segmenty i razem z sokiem dodaj je do sosu.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kieliszek pomarańczowego likieru dodany na koniec do sosu podbije jego aromat. Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do świątecznego indyka lub kaczki, pasuje również do pieczonej szynki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej