Jaki sos sojowy do sushi? Jasny czy ciemny?

Przygotowujecie domowe sushi i zastanawiacie się, jaki sos sojowy do sushi podać? A może zamawiacie gotowy zestaw z restauracji i nie wiecie, jaki sos wybrać? Czy istnieje jakiś „klucz” do wyboru sosu sojowego?

Jaki sos sojowy do sushi?

Wybór rodzaju sosu sojowego do sushi jest tak naprawdę uzależniony od indywidualnych upodobań. Jaki sos sojowy do sushi? Jasny czy ciemny? Jasny sos ma łagodniejszy smak, jest bardziej subtelny i przypadnie do gustu osobom, które wolą delikatniejsze sushi. Z kolei ciemny sos sojowy jest intensywny i ma większą zawartość soli, więc będzie lepszy dla osób lubiących zdecydowanie wyraźniejsze smaki.

Sos sojowy do sushi – jasny czy ciemny?

Jak inaczej dobrać sos sojowy do sushi? Ciemny czy jasny? Który będzie lepszy? Można dopasować go pod względem rodzaju przygotowywanego sushi.

  • Jeśli decydujecie się na sushi z charakternych, mocno marynowanych składników z dużą ilością przypraw, np. kalifornia rolls, wybierzcie jasny sos.
  • Jeżeli natomiast planujecie przygotowanie sushi z mniejszą ilością przypraw, np. nigiri-sushi, lepiej sprawdzi się sos ciemny o ostrzejszym smaku.

Warto wspomnieć, że mimo iż miłośników jasnego sosu jest naprawdę wielu, to wydaje się, że to ciemna wersja jest bardziej uniwersalna i częściej wybierana z prostego powodu – ciemny sos saishikomi lub koikuchi w wyraźniejszy sposób uzupełnia smak marynowanego ryżu, wodorostów, ryby i warzyw. Ważniejsza od koloru sosu jest jego jakość. Najlepiej wybrać sos składający się wyłącznie z soi, wody, soli i pszenicy. Wysokiej jakości sos przygotowany według tradycyjnej receptury podkreśli smak każdego rodzaju sushi.