Składniki
300 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do nagrzanego garnka wlej ocet balsamiczny i gotuj przez około 10 minut - do momentu, gdy połowa wyparuje.

Krok 2
Dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową Knorr.

Krok 3
Dodaj miód.

Krok 4
Na końcu dodaj Zasmażkę błyskawiczną ciemną Knorr. Tak przygotowany sos będzie się dobrze komponował z cielęciną, wieprzowiną lub drobiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos balsamiczny - VIDEO
Sos balsamiczny jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio długim gotowaniu octu balsamicznego. Dzięki temu odparowuje on i traci na swojej ostrości, zostawiając jedynie octowy posmak. Później wystarczy dodać do niego sos pieczeniowy i doprawić go miodem. Sos pieczeniowy możesz zastąpić intensywnym bulionem mięsnym oraz zasmażką przygotowaną z mąki. W czasie przyrządzania powinien zyskać intensywną, ciemną barwę i lekko gęstą konsystencję. Taki sos balsamiczny możesz wykorzystać do wielu potraw. Smacznie będzie komponować się z różnymi rodzajami mięs – wieprzowiną, cielęciną lub drobiem. Poza tym sprawdzi się także jako dodatek do sałatek. Wypróbuj go w połączeniu z rukolą, owocami leśnymi i serem fetą lub z sałatką ze świeżych warzyw – pomidorów, ogórków i papryki. Podawaj go także jako element przystawki, w połączeniu z serami (żółtymi i twarogami), wędlinami oraz kawałkami owoców (także suszonych). Sprawdź nasz przepis i przyrządź smaczny sos balsamiczny.