Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO
średnie
168 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
250 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę.

Krok 2
Rozkrój chilli oraz papryki, usuń nasionka, pokrój w plastry. Posiekaj i dodaj listki tymianku, całość uduś na maśle.

Krok 3
Smaż lub grilluj mięso na dużym ogniu. Gotową karkówkę podawaj z ryżem, przykrytą sosem.

Krok 4
Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny.

Krok 5
Dodaj śmietanę i sos chilli, po czym wszystko chwilę gotuj tak, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO
Sos cygański, z którym podawana jest karkówka, nadaje jej wyrazistego, pikantnego smaku. Dzięki marynacie karkówka jest soczysta i wyrazista. Dodatek tymianku nadaje jej delikatnie ziołowy posmak. Zgrillowana, chrupiąca skórka świetnie komponuje się z gęstym, kremowym sosem. Przyrządzisz go z czterech rodzajów papryk – żółtej, czerwonej, zielonej oraz papryczki chili. Warzywa usmaż na tłuszczu z tymiankiem, sosem chili oraz śmietaną. Gęstym sosem polej przygotowane wcześniej mięso. Dobrą propozycją jest zaserwowanie go z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Sprawdzą się też frytki. Karkówka z grilla po cygańsku doskonale komponuje się również z grzankami. Posmaruj je margaryną i posyp suszonymi ziołami lub podaj z grillowanym czosnkiem. Danie świetnie smakuje w zestawieniu z dodatkiem ze świeżych warzyw. Przygotuj więc mieszankę sałat z warzywami sezonowymi, oliwą i przyprawami. Sprawdzi się też zielony groszek konserwowy z majonezem. Przyrządź tę pikantną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.