Karkówka po cygańsku - z grilla w sosie: przepis - Przepisy.pl pixel

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
588 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

250 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę.

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Rozkrój chilli oraz papryki, usuń nasionka, pokrój w plastry. Posiekaj i dodaj listki tymianku, całość uduś na maśle.

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Smaż lub grilluj mięso na dużym ogniu. Gotową karkówkę podawaj z ryżem, przykrytą sosem.

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny.

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dodaj śmietanę i sos chilli, po czym wszystko chwilę gotuj tak, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał.

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEOKarkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO

Sos cygański, z którym podawana jest karkówka, nadaje jej wyrazistego, pikantnego smaku. Dzięki marynacie karkówka jest soczysta i wyrazista. Dodatek tymianku nadaje jej delikatnie ziołowy posmak. Zgrillowana, chrupiąca skórka świetnie komponuje się z gęstym, kremowym sosem. Przyrządzisz go z czterech rodzajów papryk – żółtej, czerwonej, zielonej oraz papryczki chili. Warzywa usmaż na tłuszczu z tymiankiem, sosem chili oraz śmietaną. Gęstym sosem polej przygotowane wcześniej mięso. Dobrą propozycją jest zaserwowanie go z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Sprawdzą się też frytki. Karkówka z grilla po cygańsku doskonale komponuje się również z grzankami. Posmaruj je margaryną i posyp suszonymi ziołami lub podaj z grillowanym czosnkiem. Danie świetnie smakuje w zestawieniu z dodatkiem ze świeżych warzyw. Przygotuj więc mieszankę sałat z warzywami sezonowymi, oliwą i przyprawami. Sprawdzi się też zielony groszek konserwowy z majonezem. Przyrządź tę pikantną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.