Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO
średnie
168 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
250 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę.

Krok 2
Rozkrój chilli oraz papryki, usuń nasionka, pokrój w plastry. Posiekaj i dodaj listki tymianku, całość uduś na maśle.

Krok 3
Smaż lub grilluj mięso na dużym ogniu. Gotową karkówkę podawaj z ryżem, przykrytą sosem.

Krok 4
Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny.

Krok 5
Dodaj śmietanę i sos chilli, po czym wszystko chwilę gotuj tak, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO
Sos cygański, z którym podawana jest karkówka, nadaje jej wyrazistego, pikantnego smaku. Dzięki marynacie karkówka jest soczysta i wyrazista. Dodatek tymianku nadaje jej delikatnie ziołowy posmak. Zgrillowana, chrupiąca skórka świetnie komponuje się z gęstym, kremowym sosem. Przyrządzisz go z czterech rodzajów papryk – żółtej, czerwonej, zielonej oraz papryczki chili. Warzywa usmaż na tłuszczu z tymiankiem, sosem chili oraz śmietaną. Gęstym sosem polej przygotowane wcześniej mięso. Dobrą propozycją jest zaserwowanie go z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Sprawdzą się też frytki. Karkówka z grilla po cygańsku doskonale komponuje się również z grzankami. Posmaruj je margaryną i posyp suszonymi ziołami lub podaj z grillowanym czosnkiem. Danie świetnie smakuje w zestawieniu z dodatkiem ze świeżych warzyw. Przygotuj więc mieszankę sałat z warzywami sezonowymi, oliwą i przyprawami. Sprawdzi się też zielony groszek konserwowy z majonezem. Przyrządź tę pikantną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.