Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

1 opakowanie

250 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i mięso opłukać. Ziemniaki obrać, pokroić w półksiężyce i gotować wraz z cukinią kilka minut. Odcedzić. Ziemniaki wymieszać z oliwą i solą, pieprzem, mielonymi paprykami, ziołami prowansalskimi i czosnkiem.

Krok 2

Mięso pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawie Fix Knorr Kebab z sosem czosnkowym (sos można wykorzystać kiedy indziej, np. do pieczonych ziemniaczków na podwieczorek). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć mięso i ziemniaki. Piec w temp. 180 st.C z funkcją termoobiegu. Mięso ma być miękkie, a ziemniaczki chrupiące.

Krok 3

Na talerzach rozłożyć sałaty, na nie położyć upieczone mięso i ziemniaczki oraz cukinię. Wszystko polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i zawartości saszetki z sosem czosnkowym Sałatka Cezar Knorr. Całość posypać grzankami. Można posypać szczyptą pieprzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej