Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

1 opakowanie

250 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i mięso opłukać. Ziemniaki obrać, pokroić w półksiężyce i gotować wraz z cukinią kilka minut. Odcedzić. Ziemniaki wymieszać z oliwą i solą, pieprzem, mielonymi paprykami, ziołami prowansalskimi i czosnkiem.

Krok 2

Mięso pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawie Fix Knorr Kebab z sosem czosnkowym (sos można wykorzystać kiedy indziej, np. do pieczonych ziemniaczków na podwieczorek). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć mięso i ziemniaki. Piec w temp. 180 st.C z funkcją termoobiegu. Mięso ma być miękkie, a ziemniaczki chrupiące.

Krok 3

Na talerzach rozłożyć sałaty, na nie położyć upieczone mięso i ziemniaczki oraz cukinię. Wszystko polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i zawartości saszetki z sosem czosnkowym Sałatka Cezar Knorr. Całość posypać grzankami. Można posypać szczyptą pieprzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej