Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

1 opakowanie

250 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i mięso opłukać. Ziemniaki obrać, pokroić w półksiężyce i gotować wraz z cukinią kilka minut. Odcedzić. Ziemniaki wymieszać z oliwą i solą, pieprzem, mielonymi paprykami, ziołami prowansalskimi i czosnkiem.

Krok 2

Mięso pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawie Fix Knorr Kebab z sosem czosnkowym (sos można wykorzystać kiedy indziej, np. do pieczonych ziemniaczków na podwieczorek). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć mięso i ziemniaki. Piec w temp. 180 st.C z funkcją termoobiegu. Mięso ma być miękkie, a ziemniaczki chrupiące.

Krok 3

Na talerzach rozłożyć sałaty, na nie położyć upieczone mięso i ziemniaczki oraz cukinię. Wszystko polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i zawartości saszetki z sosem czosnkowym Sałatka Cezar Knorr. Całość posypać grzankami. Można posypać szczyptą pieprzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej