Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym
łatwe
67 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
1 opakowanie
250 gramów
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa i mięso opłukać. Ziemniaki obrać, pokroić w półksiężyce i gotować wraz z cukinią kilka minut. Odcedzić. Ziemniaki wymieszać z oliwą i solą, pieprzem, mielonymi paprykami, ziołami prowansalskimi i czosnkiem.
Krok 2
Mięso pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawie Fix Knorr Kebab z sosem czosnkowym (sos można wykorzystać kiedy indziej, np. do pieczonych ziemniaczków na podwieczorek). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć mięso i ziemniaki. Piec w temp. 180 st.C z funkcją termoobiegu. Mięso ma być miękkie, a ziemniaczki chrupiące.
Krok 3
Na talerzach rozłożyć sałaty, na nie położyć upieczone mięso i ziemniaczki oraz cukinię. Wszystko polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i zawartości saszetki z sosem czosnkowym Sałatka Cezar Knorr. Całość posypać grzankami. Można posypać szczyptą pieprzu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej