Sałatka z sosem winegret – surówka: przepis | Przepisy.pl pixel

Zielona sałata z sosem winegret

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i suchą sałatę poszarp na mniejsze kawałki.

Krok 2

Musztardę rozetrzyj ze solą, dodaj pieprz, cukier i sos z cytryny.

Krok 3

Do tak powstałej masy dolej pomału oliwę, ciągle mieszając.

Krok 4

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sałatę polej sosem tuż przed podaniem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona sałata z sosem winegretZielona sałata z sosem winegret

Eksperymentowanie w kuchni ze złożonymi recepturami i nieoczywistymi produktami może być świetną i ekscytującą zabawą. Czasem jednak przychodzą takie momenty, w których wolisz stawiać na prostotę? W takiej sytuacji sałata z sosem winegret zda egzamin celująco. Nie musisz jednak martwić się o to, że będzie nudna. Dressing z natką pietruszki, oliwą z oliwek, musztardą i białym pieprzem gwarantuje bogaty smak.

Dla kogo?

Szukasz pomysłu na smaczne podanie świeżej i chrupiącej sałaty? Sprawdź nasze wskazówki, dzięki którym przygotujesz idealnie wyważony sos winegret do sałaty zielonej. Łatwo wkomponujesz większą ilość zieleniny do swojego codziennego jadłospisu. A na tym przecież zależy każdemu szefowi kuchni.

Na jaką okazję?

Doskonała jako dodatek do wielu dań obiadowych. Możesz ułożyć ją na talerzu zarówno w towarzystwie klasycznego schabowego, ale i bardziej wykwintnych przysmaków, np. polędwiczek wieprzowych czy cielęciny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sałata z sosem winegret była uzupełnieniem potraw makaronowych albo znalazła się w miseczce obok talerza z warzywnym risotto.

Czy wiesz, że?

Sos winegret zyskał rozgłos w XIX wieku i do dziś jest kojarzony jako nieodzowny dodatek do potraw wywodzący się z kuchni francuskiej. Bardziej wnikliwi badacze kulinarnej historii dopatrzyli się jego korzeni sięgających czasów starożytnego Rzymu. Jak widać, sałata z winegretem to ponadczasowa propozycja!

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia sałatki z sosem winegret zaproponowaliśmy sałatę lodową. Możesz zamienić ją również na sałatę rzymską, roszponkę albo rukolę.