
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytą i suchą sałatę poszarp na mniejsze kawałki.
Krok 2
Musztardę rozetrzyj ze solą, dodaj pieprz, cukier i sos z cytryny.
Krok 3
Do tak powstałej masy dolej pomału oliwę, ciągle mieszając.
Krok 4
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sałatę polej sosem tuż przed podaniem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona sałata z sosem winegret
Eksperymentowanie w kuchni ze złożonymi recepturami i nieoczywistymi produktami może być świetną i ekscytującą zabawą. Czasem jednak przychodzą takie momenty, w których wolisz stawiać na prostotę? W takiej sytuacji sałata z sosem winegret zda egzamin celująco. Nie musisz jednak martwić się o to, że będzie nudna. Dressing z natką pietruszki, oliwą z oliwek, musztardą i białym pieprzem gwarantuje bogaty smak.
Dla kogo?
Szukasz pomysłu na smaczne podanie świeżej i chrupiącej sałaty? Sprawdź nasze wskazówki, dzięki którym przygotujesz idealnie wyważony sos winegret do sałaty zielonej. Łatwo wkomponujesz większą ilość zieleniny do swojego codziennego jadłospisu. A na tym przecież zależy każdemu szefowi kuchni.
Na jaką okazję?
Doskonała jako dodatek do wielu dań obiadowych. Możesz ułożyć ją na talerzu zarówno w towarzystwie klasycznego schabowego, ale i bardziej wykwintnych przysmaków, np. polędwiczek wieprzowych czy cielęciny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sałata z sosem winegret była uzupełnieniem potraw makaronowych albo znalazła się w miseczce obok talerza z warzywnym risotto.
Czy wiesz, że?
Sos winegret zyskał rozgłos w XIX wieku i do dziś jest kojarzony jako nieodzowny dodatek do potraw wywodzący się z kuchni francuskiej. Bardziej wnikliwi badacze kulinarnej historii dopatrzyli się jego korzeni sięgających czasów starożytnego Rzymu. Jak widać, sałata z winegretem to ponadczasowa propozycja!
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia sałatki z sosem winegret zaproponowaliśmy sałatę lodową. Możesz zamienić ją również na sałatę rzymską, roszponkę albo rukolę.