Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytą i suchą sałatę poszarp na mniejsze kawałki.
Krok 2
Musztardę rozetrzyj ze solą, dodaj pieprz, cukier i sos z cytryny.
Krok 3
Do tak powstałej masy dolej pomału oliwę, ciągle mieszając.
Krok 4
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sałatę polej sosem tuż przed podaniem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona sałata z sosem winegret
Eksperymentowanie w kuchni ze złożonymi recepturami i nieoczywistymi produktami może być świetną i ekscytującą zabawą. Czasem jednak przychodzą takie momenty, w których wolisz stawiać na prostotę? W takiej sytuacji sałata z sosem winegret zda egzamin celująco. Nie musisz jednak martwić się o to, że będzie nudna. Dressing z natką pietruszki, oliwą z oliwek, musztardą i białym pieprzem gwarantuje bogaty smak.
Dla kogo?
Szukasz pomysłu na smaczne podanie świeżej i chrupiącej sałaty? Sprawdź nasze wskazówki, dzięki którym przygotujesz idealnie wyważony sos winegret do sałaty zielonej. Łatwo wkomponujesz większą ilość zieleniny do swojego codziennego jadłospisu. A na tym przecież zależy każdemu szefowi kuchni.
Na jaką okazję?
Doskonała jako dodatek do wielu dań obiadowych. Możesz ułożyć ją na talerzu zarówno w towarzystwie klasycznego schabowego, ale i bardziej wykwintnych przysmaków, np. polędwiczek wieprzowych czy cielęciny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sałata z sosem winegret była uzupełnieniem potraw makaronowych albo znalazła się w miseczce obok talerza z warzywnym risotto.
Czy wiesz, że?
Sos winegret zyskał rozgłos w XIX wieku i do dziś jest kojarzony jako nieodzowny dodatek do potraw wywodzący się z kuchni francuskiej. Bardziej wnikliwi badacze kulinarnej historii dopatrzyli się jego korzeni sięgających czasów starożytnego Rzymu. Jak widać, sałata z winegretem to ponadczasowa propozycja!
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia sałatki z sosem winegret zaproponowaliśmy sałatę lodową. Możesz zamienić ją również na sałatę rzymską, roszponkę albo rukolę.