Risotto ze szpinakiem i wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto ze szpinakiem i wątróbką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

180 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować 800 ml wody, dodać bulion, zagotować i trzymać na małym ogniu.

Krok 2

Przygotować duży rondel o grubym dnie. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę.

Krok 3

Wsypać ryż. Smażyć mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wlać chochelkę bulionu, gdy się wchłonie wlać następną. Często mieszając wlewać bulion, aż ryż będzie al dente.

Krok 4

Szpinak umyć. Wymieszać z ryżem. Podgrzewać jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku.

Krok 5

Wątróbkę pokroić na nieduże kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do ryżu.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej