
Składniki
12 gramów
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
180 gramów
6 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotować 800 ml wody, dodać bulion, zagotować i trzymać na małym ogniu.
Krok 2
Przygotować duży rondel o grubym dnie. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę.
Krok 3
Wsypać ryż. Smażyć mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wlać chochelkę bulionu, gdy się wchłonie wlać następną. Często mieszając wlewać bulion, aż ryż będzie al dente.
Krok 4
Szpinak umyć. Wymieszać z ryżem. Podgrzewać jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku.
Krok 5
Wątróbkę pokroić na nieduże kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do ryżu.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































