Risotto ze szpinakiem i wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto ze szpinakiem i wątróbką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

180 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować 800 ml wody, dodać bulion, zagotować i trzymać na małym ogniu.

Krok 2

Przygotować duży rondel o grubym dnie. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę.

Krok 3

Wsypać ryż. Smażyć mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wlać chochelkę bulionu, gdy się wchłonie wlać następną. Często mieszając wlewać bulion, aż ryż będzie al dente.

Krok 4

Szpinak umyć. Wymieszać z ryżem. Podgrzewać jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku.

Krok 5

Wątróbkę pokroić na nieduże kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do ryżu.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Risotto z pomidorami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej