Risotto ze szpinakiem i wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto ze szpinakiem i wątróbką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

180 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować 800 ml wody, dodać bulion, zagotować i trzymać na małym ogniu.

Krok 2

Przygotować duży rondel o grubym dnie. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę.

Krok 3

Wsypać ryż. Smażyć mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wlać chochelkę bulionu, gdy się wchłonie wlać następną. Często mieszając wlewać bulion, aż ryż będzie al dente.

Krok 4

Szpinak umyć. Wymieszać z ryżem. Podgrzewać jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku.

Krok 5

Wątróbkę pokroić na nieduże kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do ryżu.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej