Risotto ze szpinakiem i wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto ze szpinakiem i wątróbką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

180 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować 800 ml wody, dodać bulion, zagotować i trzymać na małym ogniu.

Krok 2

Przygotować duży rondel o grubym dnie. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę.

Krok 3

Wsypać ryż. Smażyć mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wlać chochelkę bulionu, gdy się wchłonie wlać następną. Często mieszając wlewać bulion, aż ryż będzie al dente.

Krok 4

Szpinak umyć. Wymieszać z ryżem. Podgrzewać jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku.

Krok 5

Wątróbkę pokroić na nieduże kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do ryżu.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto ze szpinakiem i wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej