Risotto z szynką i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z szynką i zielonym groszkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null

100 gramów

2 sztuki

1 litr

100 gramów

500 gramów

200 gramów

300 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Gdy się zarumieni, dodaj ryż i mieszaj, aż stanie się przezroczysty.

Krok 2

Następnie dodaj wino i gotuj, aż płyn wyparuje.

Krok 3

Paprykę pokrój w paski.

Krok 4

Dodaj połowę rosołu Knorr, paprykę pokrojoną w paski i gotuj bez przykrycia.

Krok 5

Gdy rosół wyparuje, dolej go jeszcze i gotuj, ryż ma być całkiem miękki.

Krok 6

Szynkę pokrój w kostkę i wraz z groszkiem dodaj do ryżu. Dopraw. Posyp żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej