Risotto z szynką i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z szynką i zielonym groszkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null

100 gramów

2 sztuki

1 litr

100 gramów

500 gramów

200 gramów

300 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Gdy się zarumieni, dodaj ryż i mieszaj, aż stanie się przezroczysty.

Krok 2

Następnie dodaj wino i gotuj, aż płyn wyparuje.

Krok 3

Paprykę pokrój w paski.

Krok 4

Dodaj połowę rosołu Knorr, paprykę pokrojoną w paski i gotuj bez przykrycia.

Krok 5

Gdy rosół wyparuje, dolej go jeszcze i gotuj, ryż ma być całkiem miękki.

Krok 6

Szynkę pokrój w kostkę i wraz z groszkiem dodaj do ryżu. Dopraw. Posyp żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z szynką i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej