Leśne risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leśne risotto

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie 2 kostki bulionu warzywnego rozpuszczamy w 1 litrze wody. Prawdziwki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, a mniejsze grzyby przekrawamy na pół.

Krok 2

Do zrumienionej cebuli dodajemy prawdziwki i ryż. Całość krótko podsmażamy na wolnym ogniu. Następnie podlewamy zawartość patelni winem i mieszamy, aż do odparowania alkoholu. Dodajemy rozmaryn.

Krok 3

Do ryżu z grzybami wlewamy łyżkę wazową gorącego bulionu i cały czas mieszamy całość drewnianą łyżką. Proces powtarzamy - dodajemy stopniowo bulion, na wolnym ogniu, cały czas mieszając całość przez ok. 20 min. Risotto zdejmujemy z kuchenki. Na koniec dodajemy masło roslinne i mieszamy - nada ono potrawie kremowości. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego.

1

Opinie o przepisie

  • . . .

    . . . , 25.01.2022

    przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej