Leśne risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leśne risotto

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie 2 kostki bulionu warzywnego rozpuszczamy w 1 litrze wody. Prawdziwki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, a mniejsze grzyby przekrawamy na pół.

Krok 2

Do zrumienionej cebuli dodajemy prawdziwki i ryż. Całość krótko podsmażamy na wolnym ogniu. Następnie podlewamy zawartość patelni winem i mieszamy, aż do odparowania alkoholu. Dodajemy rozmaryn.

Krok 3

Do ryżu z grzybami wlewamy łyżkę wazową gorącego bulionu i cały czas mieszamy całość drewnianą łyżką. Proces powtarzamy - dodajemy stopniowo bulion, na wolnym ogniu, cały czas mieszając całość przez ok. 20 min. Risotto zdejmujemy z kuchenki. Na koniec dodajemy masło roslinne i mieszamy - nada ono potrawie kremowości. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego.

1

Opinie o przepisie

  • . . .

    . . . , 25.01.2022

    przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leśne risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto koperkowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej