Ser parmezan? Jaki inny ser zamiast niego będzie najlepszą alternatywą?
Sprawdźcie, jaki inny ser niż parmezan w pizzy, sałatkach, zapiekankach lub innych daniach. Ser parmezan można pominąć lub użyć innymi składnikami, nie tracąc przy tym charakteru potrawy.
Ser parmezan – alternatywa
Planujecie przygotować danie z parmezanem, ale zapomnieliście go kupić? Czym zastąpić parmezan? Najprostszym rozwiązaniem jest zastąpienie go innym serem, najlepiej grana padano. Grana padano to inny świetny ser – cechuje się odpowiednią strukturą i twardością. Grana padano dojrzewa krócej od parmezanu, rok do dwóch lat i jest tańszy. Ten ser ma też łagodniejszy smak, więc jeśli przygotowujecie potrawę z grana padano, możecie ją z powodzeniem mocniej doprawić.
Parmezan – jaka alternatywa?
Jaki inny ser zamiast parmezanu, jeśli nie macie grana padano? Pierwszym wyborem będzie żółty ser typu podpuszczkowego, najlepiej edamski lub gouda, ewentualnie oscypek lub inny ser o pikantnym smaku. Jaki inny składnik zamiast parmezanu dla wegan? Dobrym wyborem będzie nie ser, a tofu. Parmezan można zastąpić kulinarnie również odpowiednio przygotowanymi migdałami. Migdały trzeba zalać gorącą wodą i namoczyć, a później zblanszować, usunąć ciemną skórkę i zmiksować na mąkę. Taki proszek możecie wykorzystywać do posypywania potraw, które mają w przepisie parmezan, np. pizzy, sałatek, przystawek i dań z makaronem. Alternatywą dla sera i migdałów mogą być też nieaktywne płatki drożdżowe.
Komentarze (0)