Ser parmezan? Jaki inny ser zamiast niego będzie najlepszą alternatywą?
Sprawdźcie, jaki inny ser niż parmezan sprawdzi się w pizzy, sałatkach, zapiekankach lub innych daniach. Jeśli nie posiadasz parmezanu, możesz go pominąć, ale w takiej sytuacji najlepiej użyć innymi składnikami, nie tracąc przy tym charakteru potrawy.
Co zamiast parmezanu? Alternatywa
Planujecie przygotować danie z parmezanem, ale zapomnieliście go kupić? Co użyć, gdy nie ma parmezan? Najprostszym rozwiązaniem jest użycie go innym serem, najlepiej grana padano. Grana padano to inny świetny ser – cechuje się odpowiednią strukturą i twardością. Grana padano dojrzewa krócej od parmezanu, rok do dwóch lat i jest tańszy. Ten ser ma też łagodniejszy smak, więc jeśli przygotowujecie potrawę z grana padano, możecie ją z powodzeniem mocniej doprawić.
Jaki ser użyć, gdy nie ma parmezanu warto wziąć pod uwagę?
Jaki inny ser zamiast parmezanu użyć, jeśli nie macie pod ręką grana padano? Pierwszym wyborem będzie żółty ser typu podpuszczkowego, najlepiej edamski lub gouda, ewentualnie oscypek lub inny ser o pikantnym smaku.
A jaka będzie alternatywa, gdy nie można użyć parmezanu np. dla osób na diecie wegańskiej? Dobrym wyborem będzie nie ser, a tofu. Gdy nie ma Parmezan można użyć kulinarnie również odpowiednio przygotowanymi migdałami. Migdały trzeba zalać gorącą wodą i namoczyć, a później zblanszować, usunąć ciemną skórkę i zmiksować na mąkę. Taki proszek możecie wykorzystywać do posypywania potraw, które mają w przepisie parmezan, np. pizzy, sałatek, przystawek i dań z makaronem. Alternatywą dla sera i migdałów mogą być też nieaktywne płatki drożdżowe.
Znacie już odpowiedź na pytanie, co użyć, gdy nie ma parmezan. Propozycji jest wiele, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Jeśli akurat nie macie w kuchni tego sera, nie musicie rezygnować z przygotowania dania!
Komentarze (0)