
Składniki
1 opakowanie
500 kilogramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberko umyj, możesz podzielić je na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Włoż do garnka, zalej zimną wodą tak żeby było całkowicie przykryte, zagotuj. Zbierz szumowiny, dosyp pokruszone suszone grzybki i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je i oddziel od kości.
Krok 2
Warzywa oczyść, obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę w drobną. Wrzuć warzywa do gorącego wywaru mięsnego, dodaj kostkę bulionową na włoszczyźnie. Gotuj 10 minut.
Krok 3
Na patelni z rozpuszczonym masłem podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek aż zaczną się rumienić. Dodaj mięso bez kości, pokrojone w dużą kostkę. Chwilę smaż razem.
Krok 4
Żurek rozmieszaj w 100 ml zimnej wody - dolej do zupy. Gotuj 3 minuty mieszając a następnie dodaj do garnka podsmażoną zawartość patelni. Dopraw całość pieprzem ziołowym.
Krok 5
Przed podaniem odstaw zupę na 10 minut żeby odpoczęła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej