Zalewajka na żeberku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka na żeberku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

12

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 kilogramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberko umyj, możesz podzielić je na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Włoż do garnka, zalej zimną wodą tak żeby było całkowicie przykryte, zagotuj. Zbierz szumowiny, dosyp pokruszone suszone grzybki i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je i oddziel od kości.

Krok 2

Warzywa oczyść, obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę w drobną. Wrzuć warzywa do gorącego wywaru mięsnego, dodaj kostkę bulionową na włoszczyźnie. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Na patelni z rozpuszczonym masłem podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek aż zaczną się rumienić. Dodaj mięso bez kości, pokrojone w dużą kostkę. Chwilę smaż razem.

Krok 4

Żurek rozmieszaj w 100 ml zimnej wody - dolej do zupy. Gotuj 3 minuty mieszając a następnie dodaj do garnka podsmażoną zawartość patelni. Dopraw całość pieprzem ziołowym.

Krok 5

Przed podaniem odstaw zupę na 10 minut żeby odpoczęła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej