Zalewajka na żeberku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka na żeberku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

12

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 kilogramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberko umyj, możesz podzielić je na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Włoż do garnka, zalej zimną wodą tak żeby było całkowicie przykryte, zagotuj. Zbierz szumowiny, dosyp pokruszone suszone grzybki i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je i oddziel od kości.

Krok 2

Warzywa oczyść, obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę w drobną. Wrzuć warzywa do gorącego wywaru mięsnego, dodaj kostkę bulionową na włoszczyźnie. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Na patelni z rozpuszczonym masłem podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek aż zaczną się rumienić. Dodaj mięso bez kości, pokrojone w dużą kostkę. Chwilę smaż razem.

Krok 4

Żurek rozmieszaj w 100 ml zimnej wody - dolej do zupy. Gotuj 3 minuty mieszając a następnie dodaj do garnka podsmażoną zawartość patelni. Dopraw całość pieprzem ziołowym.

Krok 5

Przed podaniem odstaw zupę na 10 minut żeby odpoczęła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej