Zalewajka na żeberku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka na żeberku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

11

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 kilogramów

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberko umyj, możesz podzielić je na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Włoż do garnka, zalej zimną wodą tak żeby było całkowicie przykryte, zagotuj. Zbierz szumowiny, dosyp pokruszone suszone grzybki i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je i oddziel od kości.

Krok 2

Warzywa oczyść, obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę w drobną. Wrzuć warzywa do gorącego wywaru mięsnego, dodaj kostkę bulionową na włoszczyźnie. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Na patelni z rozpuszczonym masłem podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek aż zaczną się rumienić. Dodaj mięso bez kości, pokrojone w dużą kostkę. Chwilę smaż razem.

Krok 4

Żurek rozmieszaj w 100 ml zimnej wody - dolej do zupy. Gotuj 3 minuty mieszając a następnie dodaj do garnka podsmażoną zawartość patelni. Dopraw całość pieprzem ziołowym.

Krok 5

Przed podaniem odstaw zupę na 10 minut żeby odpoczęła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej