Zalewajka na żeberku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka na żeberku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

12

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 kilogramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberko umyj, możesz podzielić je na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Włoż do garnka, zalej zimną wodą tak żeby było całkowicie przykryte, zagotuj. Zbierz szumowiny, dosyp pokruszone suszone grzybki i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je i oddziel od kości.

Krok 2

Warzywa oczyść, obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę w drobną. Wrzuć warzywa do gorącego wywaru mięsnego, dodaj kostkę bulionową na włoszczyźnie. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Na patelni z rozpuszczonym masłem podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek aż zaczną się rumienić. Dodaj mięso bez kości, pokrojone w dużą kostkę. Chwilę smaż razem.

Krok 4

Żurek rozmieszaj w 100 ml zimnej wody - dolej do zupy. Gotuj 3 minuty mieszając a następnie dodaj do garnka podsmażoną zawartość patelni. Dopraw całość pieprzem ziołowym.

Krok 5

Przed podaniem odstaw zupę na 10 minut żeby odpoczęła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywne ragout
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej