Zalewajka na żeberku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka na żeberku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

12

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 kilogramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberko umyj, możesz podzielić je na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Włoż do garnka, zalej zimną wodą tak żeby było całkowicie przykryte, zagotuj. Zbierz szumowiny, dosyp pokruszone suszone grzybki i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je i oddziel od kości.

Krok 2

Warzywa oczyść, obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę w drobną. Wrzuć warzywa do gorącego wywaru mięsnego, dodaj kostkę bulionową na włoszczyźnie. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Na patelni z rozpuszczonym masłem podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek aż zaczną się rumienić. Dodaj mięso bez kości, pokrojone w dużą kostkę. Chwilę smaż razem.

Krok 4

Żurek rozmieszaj w 100 ml zimnej wody - dolej do zupy. Gotuj 3 minuty mieszając a następnie dodaj do garnka podsmażoną zawartość patelni. Dopraw całość pieprzem ziołowym.

Krok 5

Przed podaniem odstaw zupę na 10 minut żeby odpoczęła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka na żeberku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej