Chińska patelnia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińska patelnia

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Kurczaka pokrój na paseczki i dodaj do niego sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Białą część pora pokrój na krążki, kapustę i cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój na paski.

Krok 4

Na patelni rozgrzej połowę oliwy i wrzuć wszystkie warzywa oraz pędy bambusa. Smaż kilka minut, aby warzywa zmiękły. Następnie zdejmij je na talerzyk

Krok 5

Wlej na patelnię pozostałą oliwę i podsmaż kurczaka. Następnie dodaj ugotowany ryż.

Krok 6

Dodaj wszystkie warzywa oraz imbir.

Krok 7

Na końcu wlej do potrawy pół szklanki wody i dodaj bulionetkę Knorr. Całość duś przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska patelniaChińska patelnia

Popularna wersja przepisu na słodko-kwaśnego kurczaka z ryżem i warzywami przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom orientalnych dań. Chińska patelnia to propozycja na smaczną potrawę, która sprawdzi się jako egzotyczny obiad lub ciepły lunch. Dzięki marynacie z sosu sojowego i cukru, mięso kurczaka nabiera wyrazistego smaku, a duszone razem z delikatnym ryżem oraz marchewką, kapustą pekińską, porem, cebulą i pędami bambusa, zyskuje dodatkowo mocno warzywny aromat. Danie można dodatkowo posypać prażonym sezamem (białym lub czarnym), a także cebulką. Z tak przyrządzoną chińszczyzną dobrze będzie się komponował również makaron ryżowy. Jako uzupełnienie chińskiej patelni możesz podać świeże warzywa lub sałatkę z tofu, smażonej papryki i sałaty. Jeśli chcesz ozdobić potrawę, udekoruj je ćwiartką lub plastrami limonki oraz świeżą kolendrą lub miętą. Do ryżu możesz dołożyć także prażone orzeszki ziemne. Sprawdź, jak przyrządzić pełną smaku chińską patelnię, wykorzystując ten sprawdzony przepis!