Chińska patelnia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińska patelnia

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Kurczaka pokrój na paseczki i dodaj do niego sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Białą część pora pokrój na krążki, kapustę i cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój na paski.

Krok 4

Na patelni rozgrzej połowę oliwy i wrzuć wszystkie warzywa oraz pędy bambusa. Smaż kilka minut, aby warzywa zmiękły. Następnie zdejmij je na talerzyk

Krok 5

Wlej na patelnię pozostałą oliwę i podsmaż kurczaka. Następnie dodaj ugotowany ryż.

Krok 6

Dodaj wszystkie warzywa oraz imbir.

Krok 7

Na końcu wlej do potrawy pół szklanki wody i dodaj bulionetkę Knorr. Całość duś przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska patelniaChińska patelnia

Popularna wersja przepisu na słodko-kwaśnego kurczaka z ryżem i warzywami przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom orientalnych dań. Chińska patelnia to propozycja na smaczną potrawę, która sprawdzi się jako egzotyczny obiad lub ciepły lunch. Dzięki marynacie z sosu sojowego i cukru, mięso kurczaka nabiera wyrazistego smaku, a duszone razem z delikatnym ryżem oraz marchewką, kapustą pekińską, porem, cebulą i pędami bambusa, zyskuje dodatkowo mocno warzywny aromat. Danie można dodatkowo posypać prażonym sezamem (białym lub czarnym), a także cebulką. Z tak przyrządzoną chińszczyzną dobrze będzie się komponował również makaron ryżowy. Jako uzupełnienie chińskiej patelni możesz podać świeże warzywa lub sałatkę z tofu, smażonej papryki i sałaty. Jeśli chcesz ozdobić potrawę, udekoruj je ćwiartką lub plastrami limonki oraz świeżą kolendrą lub miętą. Do ryżu możesz dołożyć także prażone orzeszki ziemne. Sprawdź, jak przyrządzić pełną smaku chińską patelnię, wykorzystując ten sprawdzony przepis!