
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Kurczaka pokrój na paseczki i dodaj do niego sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
Krok 3
Białą część pora pokrój na krążki, kapustę i cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój na paski.
Krok 4
Na patelni rozgrzej połowę oliwy i wrzuć wszystkie warzywa oraz pędy bambusa. Smaż kilka minut, aby warzywa zmiękły. Następnie zdejmij je na talerzyk
Krok 5
Wlej na patelnię pozostałą oliwę i podsmaż kurczaka. Następnie dodaj ugotowany ryż.
Krok 6
Dodaj wszystkie warzywa oraz imbir.
Krok 7
Na końcu wlej do potrawy pół szklanki wody i dodaj bulionetkę Knorr. Całość duś przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińska patelnia
Popularna wersja przepisu na słodko-kwaśnego kurczaka z ryżem i warzywami przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom orientalnych dań. Chińska patelnia to propozycja na smaczną potrawę, która sprawdzi się jako egzotyczny obiad lub ciepły lunch. Dzięki marynacie z sosu sojowego i cukru, mięso kurczaka nabiera wyrazistego smaku, a duszone razem z delikatnym ryżem oraz marchewką, kapustą pekińską, porem, cebulą i pędami bambusa, zyskuje dodatkowo mocno warzywny aromat. Danie można dodatkowo posypać prażonym sezamem (białym lub czarnym), a także cebulką. Z tak przyrządzoną chińszczyzną dobrze będzie się komponował również makaron ryżowy. Jako uzupełnienie chińskiej patelni możesz podać świeże warzywa lub sałatkę z tofu, smażonej papryki i sałaty. Jeśli chcesz ozdobić potrawę, udekoruj je ćwiartką lub plastrami limonki oraz świeżą kolendrą lub miętą. Do ryżu możesz dołożyć także prażone orzeszki ziemne. Sprawdź, jak przyrządzić pełną smaku chińską patelnię, wykorzystując ten sprawdzony przepis!