
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Kurczaka pokrój na paseczki i dodaj do niego sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
Krok 3
Białą część pora pokrój na krążki, kapustę i cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój na paski.
Krok 4
Na patelni rozgrzej połowę oliwy i wrzuć wszystkie warzywa oraz pędy bambusa. Smaż kilka minut, aby warzywa zmiękły. Następnie zdejmij je na talerzyk
Krok 5
Wlej na patelnię pozostałą oliwę i podsmaż kurczaka. Następnie dodaj ugotowany ryż.
Krok 6
Dodaj wszystkie warzywa oraz imbir.
Krok 7
Na końcu wlej do potrawy pół szklanki wody i dodaj bulionetkę Knorr. Całość duś przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińska patelnia
Popularna wersja przepisu na słodko-kwaśnego kurczaka z ryżem i warzywami przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom orientalnych dań. Chińska patelnia to propozycja na smaczną potrawę, która sprawdzi się jako egzotyczny obiad lub ciepły lunch. Dzięki marynacie z sosu sojowego i cukru, mięso kurczaka nabiera wyrazistego smaku, a duszone razem z delikatnym ryżem oraz marchewką, kapustą pekińską, porem, cebulą i pędami bambusa, zyskuje dodatkowo mocno warzywny aromat. Danie można dodatkowo posypać prażonym sezamem (białym lub czarnym), a także cebulką. Z tak przyrządzoną chińszczyzną dobrze będzie się komponował również makaron ryżowy. Jako uzupełnienie chińskiej patelni możesz podać świeże warzywa lub sałatkę z tofu, smażonej papryki i sałaty. Jeśli chcesz ozdobić potrawę, udekoruj je ćwiartką lub plastrami limonki oraz świeżą kolendrą lub miętą. Do ryżu możesz dołożyć także prażone orzeszki ziemne. Sprawdź, jak przyrządzić pełną smaku chińską patelnię, wykorzystując ten sprawdzony przepis!