Gołąbki z kiszoną kapustą

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 litr

5 ziaren

500 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż na pół twardo z dodatkiem łyżki masła.

Krok 1

Kiszoną kapustę ugotuj z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i jagód jałowca. Posiekaj drobno.

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Mięso wymieszaj z ryżem, przesmażoną cebulą z czosnkiem, dodaj posiekaną kiszoną kapustę i żółtka z jajek.

Krok 1

Białka ubij z solą na sztywną pianę. Wymieszaj całość, dodaj pianę z białek i lekko wmieszaj w farsz.

Krok 1

Z kapusty wykrój głąb, przygotuj liście i zblanszuj je. Na każdy nałóż porcję farszu, zwiń i ciasno ułóż w brytfannie.

Krok 1

Szafran namocz w małej ilości zimnej wody i dodaj do gorącego bulionu. Zalej nim gołąbki tak, aby były one nieznacznie przykryte.

Krok 1

Duś 120 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj z sosem pomidorowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej