
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
100 gramów
2 łyżki
1 litr
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szklanka
5 ziaren
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż na pół twardo z dodatkiem łyżki masła.
Krok 2
Kiszoną kapustę ugotuj z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i jagód jałowca. Posiekaj drobno.
Krok 3
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Mięso wymieszaj z ryżem, przesmażoną cebulą z czosnkiem, dodaj posiekaną kiszoną kapustę i żółtka z jajek.
Krok 4
Białka ubij z solą na sztywną pianę. Wymieszaj całość, dodaj pianę z białek i lekko wmieszaj w farsz.
Krok 5
Z kapusty wykrój głąb, przygotuj liście i zblanszuj je. Na każdy nałóż porcję farszu, zwiń i ciasno ułóż w brytfannie.
Krok 6
Szafran namocz w małej ilości zimnej wody i dodaj do gorącego bulionu. Zalej nim gołąbki tak, aby były one nieznacznie przykryte.
Krok 7
Duś 120 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej