Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
100 gramów
2 łyżki
1 litr
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szklanka
5 ziaren
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż na pół twardo z dodatkiem łyżki masła.
Krok 2
Kiszoną kapustę ugotuj z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i jagód jałowca. Posiekaj drobno.
Krok 3
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Mięso wymieszaj z ryżem, przesmażoną cebulą z czosnkiem, dodaj posiekaną kiszoną kapustę i żółtka z jajek.
Krok 4
Białka ubij z solą na sztywną pianę. Wymieszaj całość, dodaj pianę z białek i lekko wmieszaj w farsz.
Krok 5
Z kapusty wykrój głąb, przygotuj liście i zblanszuj je. Na każdy nałóż porcję farszu, zwiń i ciasno ułóż w brytfannie.
Krok 6
Szafran namocz w małej ilości zimnej wody i dodaj do gorącego bulionu. Zalej nim gołąbki tak, aby były one nieznacznie przykryte.
Krok 7
Duś 120 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej