
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
100 gramów
2 łyżki
1 litr
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szklanka
5 ziaren
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż na pół twardo z dodatkiem łyżki masła.
Krok 2
Kiszoną kapustę ugotuj z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i jagód jałowca. Posiekaj drobno.
Krok 3
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Mięso wymieszaj z ryżem, przesmażoną cebulą z czosnkiem, dodaj posiekaną kiszoną kapustę i żółtka z jajek.
Krok 4
Białka ubij z solą na sztywną pianę. Wymieszaj całość, dodaj pianę z białek i lekko wmieszaj w farsz.
Krok 5
Z kapusty wykrój głąb, przygotuj liście i zblanszuj je. Na każdy nałóż porcję farszu, zwiń i ciasno ułóż w brytfannie.
Krok 6
Szafran namocz w małej ilości zimnej wody i dodaj do gorącego bulionu. Zalej nim gołąbki tak, aby były one nieznacznie przykryte.
Krok 7
Duś 120 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej