Gołąbki z kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z kiszoną kapustą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

100 gramów

2 łyżki

1 litr

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szklanka

5 ziaren

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż na pół twardo z dodatkiem łyżki masła.

Krok 2

Kiszoną kapustę ugotuj z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i jagód jałowca. Posiekaj drobno.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Mięso wymieszaj z ryżem, przesmażoną cebulą z czosnkiem, dodaj posiekaną kiszoną kapustę i żółtka z jajek.

Krok 4

Białka ubij z solą na sztywną pianę. Wymieszaj całość, dodaj pianę z białek i lekko wmieszaj w farsz.

Krok 5

Z kapusty wykrój głąb, przygotuj liście i zblanszuj je. Na każdy nałóż porcję farszu, zwiń i ciasno ułóż w brytfannie.

Krok 6

Szafran namocz w małej ilości zimnej wody i dodaj do gorącego bulionu. Zalej nim gołąbki tak, aby były one nieznacznie przykryte.

Krok 7

Duś 120 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj z sosem pomidorowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Dorsz w porach
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej