Jaka zalewa do grzybów? Jak ją zrobić?
Borowiki, opieńki, kurki, podgrzybki – gdy nadchodzi jesień, lasy zapełniają się grzybami, które nie tylko warto użyć do dań obiadowych, ale także zachować ich wyjątkowy smak na dłużej, przygotowując różnorodne marynaty. Jaka zalewa do grzybów najlepiej się sprawdzi? Które przepisy na zimę posmakują domownikom? Odpowiadamy!
Które grzyby można marynować?
Jak zachować smaki lata na dłużej? Najlepiej poprzez mrożenie lub umieszczanie sezonowych owoców albo warzyw w słoikach. Kompoty, dżemy, powidła i marynaty mogą być przechowywane w spiżarni przez wiele miesięcy, a po otwarciu swoim wyjątkowym aromatem przypominać słoneczne dni. Jeśli przepadacie za grzybami, koniecznie przygotujcie kilka niewielkich słoików na zimę, bo choć takie przetwory można znaleźć na sklepowych półkach, nic nie smakuje tak dobrze, jak te własnoręcznie zrobione. Do marynowania nadają się niemal wszystkie jadalne gatunki grzybów, wśród których najczęściej wybierane są: podgrzybki, opieńki, rydze, kurki, kozaki, borowiki, maślaki oraz pieczarki.
Przygotowanie grzybów do marynowania
Jaka zalewa do grzybów sprawdzi się najlepiej? Zanim leśne skarby wraz z zalewą trafią do słoików, należy je najpierw odpowiednio przygotować, zaczynając od dokładnego obejrzenia i usunięcia robaczywych sztuk. Do marynowania najlepiej sprawdzają się nieduże okazy, które można włożyć do słoika w całości lub po podzieleniu na połówki. Przebrane i oczyszczone z piasku grzyby dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba.
Zanim leśne skarby trafią do słoików, muszą być wcześniej obgotowane we wrzącej, osolonej wodzie. Grzyby o bardziej zwartym miąższu (borowiki, rydze, kurki) najlepiej gotować około 7-10 minut, a te delikatniejsze (kurki, opieńki, maślaki) około 5-7 minut, przy czym maślaki warto wcześniej obrać ze skórki, a po gotowaniu kilkakrotnie przepłukać, dzięki czemu nie będą barwić zalewy. Kolejną częścią przygotowywania słoików na zimę będzie sprawdzenie, jak zrobić dobrą zalewę do grzybów, która się sprawdzi zarówno przy konkretnych gatunkach, jak i mieszance leśnej.
Jaka zalewa do grzybów leśnych i mieszanych?
Jak zrobić zalewę do grzybów leśnych? W czasie, gdy borowiki, rydze czy kozaki gotują się na niewielkim ogniu, w osobnym garnku zagotujcie marynatę składającą się z wody, soli, cukru oraz przypraw (ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liście laurowe). Pod koniec gotowania wlejcie ocet (na 4 szklanki wody przypada 1 szklanka octu) i zestawcie garnek z ognia. Na dno słoików dajcie kilka plastrów marchewki i piórka cebuli, przełóżcie dobrze odcedzone grzyby, a całość zalejcie marynatą, rozdzielając również między słoiki znajdujące się w niej przyprawy. Tak przygotowane przetwory wystarczy dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Teraz gdy już wiecie, jak zrobić zalewę octową do grzybów, możecie marynować na zimę zarówno delikatnie słodkie opieńki, jak i pachnące lasem borowiki czy maślaki.
Jak przygotować zalewę do grzybów z rodziny pieczarek?
Dostaliście malutkie pieczarki, ale nie macie pojęcia, jak się robi zalewę do grzybów tego rodzaju? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je dokładnie w taki sam sposób jak borowiki czy kurki. Gotując pieczarki warto oprócz niewielkiej ilości soli dodać łyżkę octu, który podkreśli ich delikatny smak. Gotowe marynowane grzyby doskonale się nadają nie tylko jako pikantny przysmak, ale także składnik koreczków, sałatek lub przystawek, takich jak np. śledzie po szlachecku w majonezie.
Pyszne dania z marynowanymi grzybami
Przepisy na dania z grzybami wyróżniają się wyjątkowo apetycznym aromatem, który przyciągnie do stołu nawet wybrednych niejadków. Wiedząc, jak zrobić zalewę do grzybów marynowanych, warto te leśne skarby wykorzystać do przyrządzenia wyjątkowych potraw. Dzięki nim przygotujecie znakomity sos tatarski, idealny do serwowanych na zimno mięs i znakomite na imprezę koreczki. Z kolei marynowane pieczarki doskonale się sprawdzą w takich potrawach jak soczysta zapiekanka makaronowa z kiełbasą, wyśmienita sałatka grzybowa albo pikantna surówka. Smacznego!
Komentarze (0)