Grzyby shimeji to popularny, azjatycki przysmak. Nie każdy wie jednak, jak wygląda przyrządzenie tego produktu. Podsmażyć, ugotować, a może zamarynować? Przychodzimy z pomocą i podpowiadamy, co zrobić, żeby grzyby shimeji dobrze smakowały. Sprawdźcie nasze wskazówki i poszerzcie swoją wiedzę o azjatyckiej kuchni.

Grzyby shimeji – najważniejsze informacje

Grzyby shimeji wywodzą się z Azji Wschodniej, ale są dostępne na całym świecie. Co jest w nich specjalnego? Z pewnością zwracają uwagę swoim charakterystycznym kształtem, ponieważ łączą się w pęki. W sklepach można znaleźć dwie odmiany tych produktów: Buna-shimeji oraz Bunapi-shimeji. Co wyróżnia te rodzaje? Buna-shimeji to brązowe grzyby, natomiast Bunapi-shimeji mają białą barwę i są hodowane bez dostępu do światła.

Żeby móc dobrać sposób przygotowania i przyprawy, najpierw należy poznać smak grzybów shimeji. Myślicie, że smakują jak tradycyjne pieczarki? Nic bardziej mylnego! Może i ich wygląd jest podobny do tradycyjnych pieczarek, jednak smak shimeji potrafi naprawdę zaskoczyć. Grzyby są pikantne i można wyczuć w nich orzechową nutkę smakową.

Grzyby shimeji jak przygotowac?

Grzyby shimeji nie nadają się do spożycia w całości. O ile kapelusz i trzonki są jadalne, to twarda podstawa nadaje się tylko do wyrzucenia. Przed przygotowywaniem musicie dokładnie umyć grzyby, co pozwoli Wam pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Shimeji powinny być poddane obróbce cieplnej, ponieważ w surowej wersji są szkodliwe. Ten rodzaj grzybów może być przygotowywany na wiele sposobów. Smażone, duszone lub ugotowane shimeji – zawsze smakują naprawdę dobrze!

Grzyby shimeji jak przyrządzić? Nasze wskazówki!

Możecie przygotować grzyby shimeji na wiele sposobów. My jednak przychodzimy do Was z najlepszą opcją! Smażone shimeji z dodatkiem makaronu lub ryżu to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

  1. Zacznijcie od przygotowania wybranych warzyw – my w szczególności polecamy Wam dodanie marchewki, pora i cebuli
  2. Na rozgrzany olej dodajcie obrane i pokrojone warzywa, przeciśnijcie przez praskę dwa ząbki czosnku i również wrzućcie je do naczynia
  3. Czas na nasz główny składnik, czyli shimeji. Pamiętajcie, że grzyby powinny być umyte i odpowiednio pokrojone, o czym wspominaliśmy Wam już wcześniej. Dodajcie je do warzyw
  4. Grzyby shimeji, ile gotować? Pozostawcie Wasze danie na rozgrzanej patelni przez około 7 minut, a następnie polejcie warzywa i grzyby sosem sojowym. Kluczowe będą również przyprawy, my polecamy Wam dodanie pieprzu i soli.
  5. Wasze danie jest już prawie gotowe! Brakuje w nim jednak jeszcze jednego produktu, czyli makaronu. Doskonale sprawdzi się gatunek udon, który pasuje do orientalnych potraw. Dodajcie makaron do sosu i gotowe!

Orientalne przysmaki – nasze propozycje

Jesteście gotowi, by jeszcze poszerzyć swoją wiedzę i poznać kilka ciekawych przepisów na orientalne potrawy? Zaczynamy.

Co powiecie na kurczaka po chińsku z warzywami? Naszym zdaniem to naprawdę pyszna propozycja, a w dodatku nie zajmie Wam dużo czasu. Jesteśmy pewni, że obecność grzybów shimeji dodatkowo polepszy smak tej potrawy.

Schab w pięciu smakach brzmi nieźle? Uwierzcie, że jeszcze lepiej smakuje. Dodajcie do tej orientalnej potrawy grzyby shimeji i cieszcie się aromatycznym daniem!

Chińskie sajgonki to smaczna przekąska, która cieszy się sporą popularnością. Czy wiedzieliście, że to danie świetnie komponuje się z grzybami shimeji? Koniecznie wypróbujcie to połączenie!