Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj dokładnie szczoteczką, obierz cienko ze skórki i posiekaj w drobniutką kosteczkę.
Krok 2
Skórkę z cytryny zetrzyj, a czosnek i papryczkę posiekaj. Dodaj do cukinii. Pokrop sokiem cytrynowym, polej obficie oliwą i dopraw do smaku.
Krok 3
Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i odstaw na ok. 1 godzinę do lodówki. Aromatyczną gremolata podawaj do mięs i innych potraw.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej