
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj dokładnie szczoteczką, obierz cienko ze skórki i posiekaj w drobniutką kosteczkę.
Krok 2
Skórkę z cytryny zetrzyj, a czosnek i papryczkę posiekaj. Dodaj do cukinii. Pokrop sokiem cytrynowym, polej obficie oliwą i dopraw do smaku.
Krok 3
Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i odstaw na ok. 1 godzinę do lodówki. Aromatyczną gremolata podawaj do mięs i innych potraw.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej