Dla zdrowia!
Pęczak należy do kasz mało przetworzonych. Dzięki temu zachowuje cenne składniki odżywcze, których w dużym stopniu brakuje tym bardziej przetworzonym rodzajom kasz. Pęczak jest również skarbnicą błonnika. Z kolei zawarte w nim białko dba o mięśnie i kości. Kasza pęczak to też cenne źródło minerałów. Zawiera między innymi mangan, fosfor i miedź, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Chcesz mieć zdrowe włosy i paznokcie? Pamiętaj, że pęczak zawiera selen, który pomoże ci o nie zadbać. Jest też źródłem witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dla zdrowia warto na stałe wprowadzić pęczak do swojej diety!
powrót do góryZainspiruj się!
Duże, a zarazem delikatne ziarna kaszy pęczak uatrakcyjnią każde danie. Codziennie możesz wyczarować z niej coś pysznego i na pewno długo ci się nie znudzi. Przepis na zupę grochowa z pęczakiem da ciekawą odmianę zwykłej grochówki. Groch i pęczak świetnie ze sobą współgrają! Z kolei fani pomidorówki powinni ugotować zupę pomidorową z pęczakiem i bazylią. Najwyższa pora spróbować powszechnie znanej zupy z dodatkiem innym niż ryż lub makaron – z pęczakiem odkryjesz ją na nowo. Zupa grzybowa z kaszą pachnie leśnymi grzybami i świetnie smakuje dzięki pysznemu pęczakowi. Jak widać, pęczak pasuje jak ulał do tradycyjnych zup, odświeżając nieco ich wizerunek.
Przepis na jednogarnkowe danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem to szybki pomysł na smaczny obiad. Wystarczy zaledwie kilka składników, żeby przygotować potrawę, której trudno się oprzeć. Dla miłośników potraw mięsnych przygotowaliśmy gulasz wołowy z pęczakiem i karkówkę pieczoną w kminku. To wyśmienite propozycje zarówno na zwykły, jak i na uroczysty obiad. Kasza pęczak dobrze sprawdza się jako farsz. Możesz to zweryfikować, próbując przepis na faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami. Równie smaczne są zrazy zawijane z pęczakiem po włosku. Warto znaleźć miejsce dla pęczaka w swojej kuchni. Jeśli marzy ci się danie jak z najlepszej restauracji, przygotuj halibuta z prawdziwkami i risotto z pęczaku. Już nigdy nie pomyślisz, że pęczak to banalny produkt. Pęczotto ze szpinakiem przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Ten smak powinien poznać każdy!
powrót do góry
Czy wiesz, że?
- W kaszarstwie pęczak jest przede wszystkim półproduktem. Wytwarza się z niego kaszę jęczmienną łamaną i perłową. Odpowiednio przygotowany jest przynętą wykorzystywaną do połowów ryb.
- Kasza pęczak powstaje z jęczmienia, który należy do najstarszych zbóż. W polskim przemyśle młynarskim produkcja kasz jęczmiennych stanowi aż 70% produkcji wszystkich kasz.
- Wybierając kaszę, konsumenci często omijają pęczak, uważając go za jakościowo gorszy produkt. Zupełnie niesłusznie! Spośród wszystkich kasz jęczmiennych pęczak ma jedną z lepszych wartości odżywczych, dlatego zdecydowanie zasługuje na docenienie.
Jak się za to zabrać?
Właściwy sposób ugotowania kaszy pęczak pozwoli w pełni cieszyć się jej smakiem. Przede wszystkim wypłucz ją dokładnie pod bieżącą wodą. Do ugotowania jednej szklanki kaszy będziesz potrzebować trzech szklanek wody. Osoloną wodę zagotuj. Do wrzątku wrzuć kaszę, zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Nie mieszaj w trakcie! Po ugotowaniu zostaw kaszę pod przykryciem na kilka lub kilkanaście minut, aby wchłonęła całą wodę. Może być jeszcze prościej, jeśli podczas zakupów zdecydujesz się na kaszę pęczak w woreczkach. Wystarczy, że ugotujesz ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na pewno wszystko się uda. Każdy patent na kaszę jest dobry.
powrót do góryZ czym to się je?
Kasza pęczak to najstarsza, a zarazem najmniej przetworzona odmiana kaszy jęczmiennej. Uzyskuje się ją z całego, pozbawionego jedynie łuski ziarna jęczmienia. W kuchni polskiej kasza pęczak jest znana od wieków. W rankingu popularności kasz nie miałaby pewnie szans na zajęcie miejsca na podium, ale na szczęście staje się coraz bardziej rozpoznawalna. Wiele wskazuje na to, że jej pozycja już wkrótce się zmieni i to w pełni zasłużenie. W czym sprawdza się najlepiej? To wspaniały dodatek do obiadu – świetnie zastąpi ziemniaki. Z kotletem i surówką tworzy zestaw idealny. Jeśli przepadasz za gulaszem z kaszą gryczaną, zamień ją na pęczak – będzie to równie udane połączenie. Doskonale uzupełnia dania jednogarnkowe z mięsem i warzywami. Duże, mięsiste ziarna podnoszą walory smakowe każdej potrawy. Pęczak podany z sosem, smakuje tak wybornie, że trudno się od niego oderwać.
Kasza i grzyby tworzą wyjątkowo dobrze dobrane kompozycje. Sos z leśnych grzybów i pęczak nie potrzebują już żadnych dodatków. Skoro jesteśmy przy daniach obiadowych, nie można zapomnieć o zupach. Dzięki dużym ziarnom, które po ugotowaniu zachowują swoją strukturę, pęczak dobrze sprawdzi się w grochówce lub innej, niekoniecznie gęstej zupie. Sałatka z pęczakiem, warzywami i kurczakiem smakuje i wygląda wybornie. Kasza idealnie zastępuje ryż, więc przyda się wszystkim kucharzom, którym zależy na ciekawym urozmaiceniu menu.
powrót do góry
Komentarze (0)