Pizza korona – pepperoni extra hot

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

700 gramów

250 mililitrów

50 mililitrów

składniki na pizzę:

200 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj połowę mąki i dokładnie rozmieszaj powstały w ten sposób zaczyn odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj oliwę oraz resztę mąki. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Pizza korona – pepperoni extra hot - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Pizza korona – pepperoni extra hot - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z trzech uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka. Trzy kule ciasta rozwałkuj na placki umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Pizza korona – pepperoni extra hot - Krok 3

Krok 4

Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej prostokątny kształt. Na placek nasyp 100 g sera mozzarella placek ściśle zroluj zwilżając brzegi ciasta. Zrolowane ciasto pokrój w grube 1.5 kawałki. Kawałkami ciasta obłóż okrągłe placki.

Pizza korona – pepperoni extra hot - Krok 4

Krok 5

Pizzę posmaruj sosem Knorr do spaghetti bolognaise oprósz dodatkowo czosnkiem i oregano na wierzch sosu nasyp mozzarellę i cheddar na serze ułóż kawałki chorizo, cebuli i jalapenio.

Pizza korona – pepperoni extra hot - Krok 5

Krok 6

Całość wstaw do nagrzanego do 220*C piekarnika na około 20 minut.

Pizza korona – pepperoni extra hot - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Składniki na pizzy możesz modyfikować dowolnie. Ale nie może ich być za dużo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza korona – pepperoni extra hot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza korona – pepperoni extra hot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza korona – pepperoni extra hot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza korona – pepperoni extra hot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza korona – pepperoni extra hot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza korona – pepperoni extra hot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza korona – pepperoni extra hot - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza korona – pepperoni extra hotPizza korona – pepperoni extra hot

Lubicie włoską kuchnię, a szczególnie pizzę? Jeśli tak, wypróbujcie przepis na pizzę koronę pepperoni extra hot, która zachwyci wielbicieli pikantnych potraw. Tradycyjny placek ma to do siebie, że można dowolnie dobrać do niego składniki. Pizza korona to nie tylko doskonałe zestawienie dodatków, ale także oryginalny kształt pizzy. Jak zauważyliście w nazwie – ma koronę, którą łatwo zbudujecie z kawałków ciasta zrolowanego z serem mozzarella. Ten zabieg sprawi, że pizza nabierze prawdziwie włoskiego charakteru, a ser będzie się przyjemnie ciągnął podczas jedzenia.

Dla kogo?

Dla miłośników domowej pizzy. Danie zachwyci także zwolenników potraw pikantnych.

Na jaką okazję?

Na każdą! Pizza korona to idealna propozycja na obiad, a także domową imprezę. Pizzę polecamy również na kolację.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna włoska pizza posiada dwie odmiany – neapolitańską i rzymską. Różni je przede wszystkim grubość ciasta. Wersja neapolitańska to cienki placek, maksymalnie 3 mm, podczas gdy pizzę rzymską piecze się na cieście z podniesionymi brzegami o grubości około 2 cm.

Dla urozmaicenia:

Pizzę koronę możecie dowolnie skomponować. Pamiętajcie jedynie, aby nie przesadzić z ilością składników.