
Składniki
ciasto:
25 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
700 gramów
250 mililitrów
50 mililitrów
składniki na pizzę:
1 sztuka
200 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj połowę mąki i dokładnie rozmieszaj powstały w ten sposób zaczyn odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj oliwę oraz resztę mąki. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Krok 2
Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z trzech uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka. Trzy kule ciasta rozwałkuj na placki umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 4
Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej prostokątny kształt. Na placek nasyp 100 g sera mozzarella placek ściśle zroluj zwilżając brzegi ciasta. Zrolowane ciasto pokrój w grube 1.5 kawałki. Kawałkami ciasta obłóż okrągłe placki.

Krok 5
Pizzę posmaruj sosem Knorr do spaghetti bolognaise oprósz dodatkowo czosnkiem i oregano na wierzch sosu nasyp mozzarellę i cheddar na serze ułóż kawałki chorizo, cebuli i jalapenio.

Krok 6
Całość wstaw do nagrzanego do 220*C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Składniki na pizzy możesz modyfikować dowolnie. Ale nie może ich być za dużo.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza korona – pepperoni extra hot
Lubicie włoską kuchnię, a szczególnie pizzę? Jeśli tak, wypróbujcie przepis na pizzę koronę pepperoni extra hot, która zachwyci wielbicieli pikantnych potraw. Tradycyjny placek ma to do siebie, że można dowolnie dobrać do niego składniki. Pizza korona to nie tylko doskonałe zestawienie dodatków, ale także oryginalny kształt pizzy. Jak zauważyliście w nazwie – ma koronę, którą łatwo zbudujecie z kawałków ciasta zrolowanego z serem mozzarella. Ten zabieg sprawi, że pizza nabierze prawdziwie włoskiego charakteru, a ser będzie się przyjemnie ciągnął podczas jedzenia.
Dla kogo?
Dla miłośników domowej pizzy. Danie zachwyci także zwolenników potraw pikantnych.
Na jaką okazję?
Na każdą! Pizza korona to idealna propozycja na obiad, a także domową imprezę. Pizzę polecamy również na kolację.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna włoska pizza posiada dwie odmiany – neapolitańską i rzymską. Różni je przede wszystkim grubość ciasta. Wersja neapolitańska to cienki placek, maksymalnie 3 mm, podczas gdy pizzę rzymską piecze się na cieście z podniesionymi brzegami o grubości około 2 cm.
Dla urozmaicenia:
Pizzę koronę możecie dowolnie skomponować. Pamiętajcie jedynie, aby nie przesadzić z ilością składników.