Frittata Toskania przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata Toskania

Autor: Food Look

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 szczypty

6 sztuk

2 łyżki

60 gramów

1 szczypta

40 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka posolić, roztrzepać energicznie widelcem.Szczypiorek umyć,posiekać.Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w plasterki.Pieczarki umyć,pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać oliwę,wrzucić pieczarki,posypać solą,pieprzem,rozgnieciona mini kostką czosnku, podsmażyć,przełożyć do miseczki.

Krok 2

Na gorąca patelnię (na której smażyły się pieczarki)wlać roztrzepane jajka,smażyć 1 minutę na dużym ogniu,posypać szczypiorkiem,nastepnie zmniejszyć gaz i smażyć na średnim ogniu(przykryć patelnię).

Krok 3

Po 2 minutach na lekko ściętych jajkach układać plastry pieczarek,następnie między nimi plasterki mozzarelli,ponownie przykryć patelnię i smazyć 4 minuty.Posypać kolorowym czosnkiem,na wierzchu ułożyć plasterki sera pleśniowego.Posmarować pastą paprykową lub ketchupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej