Frittata Toskania przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata Toskania

Autor: Food Look

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 szczypty

6 sztuk

2 łyżki

60 gramów

1 szczypta

40 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka posolić, roztrzepać energicznie widelcem.Szczypiorek umyć,posiekać.Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w plasterki.Pieczarki umyć,pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać oliwę,wrzucić pieczarki,posypać solą,pieprzem,rozgnieciona mini kostką czosnku, podsmażyć,przełożyć do miseczki.

Krok 2

Na gorąca patelnię (na której smażyły się pieczarki)wlać roztrzepane jajka,smażyć 1 minutę na dużym ogniu,posypać szczypiorkiem,nastepnie zmniejszyć gaz i smażyć na średnim ogniu(przykryć patelnię).

Krok 3

Po 2 minutach na lekko ściętych jajkach układać plastry pieczarek,następnie między nimi plasterki mozzarelli,ponownie przykryć patelnię i smazyć 4 minuty.Posypać kolorowym czosnkiem,na wierzchu ułożyć plasterki sera pleśniowego.Posmarować pastą paprykową lub ketchupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata Toskania - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej