Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 szczypty
40 gramów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1,5 litra wody.
Krok 2
Pokrój wołowinę w małe cząsteczki, po czym pokrój i umyj pieczarki. Umyj i obierz fasolkę szparagową, marchewki pokrój w cienkie paski o długości około 4 centymetrów.
Krok 3
Obierz i pokrój cebulę, czosnek obierz i zmiażdż w prasce.
Krok 4
Rozpuść masło na średnim ogniu, w garnku z grubym dnem. Dodaj do niego mięso, marchewkę, pieczarki i cebulę. Podsmaż je na złoty kolor przez około 7 minut, cały czas mieszając. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa
Krok 5
Następnie dodaj bulion, fasolkę szparagową, sos sojowy, czosnek oraz imbir. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut.
Krok 6
Dodaj także malutki makaron, gotuj przez około 6 minut, a następnie dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Dobra rada:
Możesz podawać gorącą zupę posypaną parmezanem i kilkoma świeżymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z wołowiną
Zupa z kawałkami soczystej wołowiny oraz makaronem to świetna propozycja na aromatyczne danie, pełne wyrazistych smaków. Szczególnie dobrze sprawdzi się na jesienno-zimowe obiady. Na początek pokrój oczyszczone i umyte mięso (najlepsze będzie takie z pręgi wołowej) oraz warzywa, wedle wskazówek zawartych w przepisie. Ważne, aby mięso nie było zbyt tłuste – w przeciwnym razie zdominuje smak przygotowywanej potrawy. Oprócz marchewki i fasolki szparagowej dodaj zieloną paprykę, a danie będzie bardziej kolorowe i efektowne. Mieszankę warzywną podsmażaj do momentu uzyskania złocistego koloru. Połącz ją z przygotowanym wcześniej bulionem i dorzuć zmiażdżony czosnek. Wlej również nieco sosu sojowego, który sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej wyrazista. Dodaj drobny makaron, gotuj według wskazówek na opakowaniu, a na koniec przypraw pieprzem oraz imbirem. Kiedy potrawa będzie już gotowa, udekoruj talerze posiekaną natką pietruszki i kolendrą. Z czym podawać zupę? Sprawdzi się dodatek startego parmezanu oraz chrupiących grzanek. Mamy nadzieje, że gotowanie z naszymi przepisami jest dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!