Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 litr

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory, po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy garnek z palnika i jak nieco przestygną, to miksujemy je na gładką masę za pomocą blendera.

Krok 2

W międzyczasie ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. W oddzielnym garnku podgrzewamy bulion, a jak się zagotuje, to dodajemy zmiksowane pomidory, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut, zdejmujemy garnek z palnika, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy z gęstym jogurtem naturalnym (jogurt powinien być w temperaturze pokojowej). Gorącą zupę podajemy z ryżem i posiekanym koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej