
Składniki
1.5 kilograma
1 litr
200 gramów
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory, po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy garnek z palnika i jak nieco przestygną, to miksujemy je na gładką masę za pomocą blendera.
Krok 2
W międzyczasie ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. W oddzielnym garnku podgrzewamy bulion, a jak się zagotuje, to dodajemy zmiksowane pomidory, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut, zdejmujemy garnek z palnika, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy z gęstym jogurtem naturalnym (jogurt powinien być w temperaturze pokojowej). Gorącą zupę podajemy z ryżem i posiekanym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej