Składniki
1 sztuka
2 sztuki
500 mililitrów
200 mililitrów
1 sztuka
750 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy bulion z kostki
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy krótko na oliwie.
Krok 3
Dodajemy do cebuli pulpę pomidorową i dusimy całość około 10 minut.
Krok 4
Dolewamy gorący bulion i doprowadzamy zupę do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku.
Krok 5
Zupę nakładamy na talerze i dodajemy mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie bazylią lub natką pietruszki. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej