
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
750 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy bulion z kostki
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy krótko na oliwie.
Krok 3
Dodajemy do cebuli pulpę pomidorową i dusimy całość około 10 minut.
Krok 4
Dolewamy gorący bulion i doprowadzamy zupę do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku.
Krok 5
Zupę nakładamy na talerze i dodajemy mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie bazylią lub natką pietruszki. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej