
Składniki
1.3 kilograma
2 opakowania
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
125 gramów
2 sztuki
1 szczypta
10 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, zanurz je we wrzątku na 1 minutę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną dymkę wraz z czosnkiem po 3 minutach dodaj pomidory i smaż kolejne 6 minut aż pomidory będą miękkie.
Krok 3
Mieszankę ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami rozpuść w 100 mililitrach wrzątku, połącz z koncentratem pomidorowym dodaj na patelnie, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Schłodź gaz pacho.
Krok 4
Wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt, posiekaną bazylią i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
Podawaj zupę z łyżką jogurtowo-bazyliowej masy, polej oliwą z oliwek, udekoruj listkiem świeżej bazylii oraz paluszkami grissini na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej