Składniki
1.3 kilograma
2 opakowania
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
125 gramów
2 sztuki
1 szczypta
10 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, zanurz je we wrzątku na 1 minutę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną dymkę wraz z czosnkiem po 3 minutach dodaj pomidory i smaż kolejne 6 minut aż pomidory będą miękkie.
Krok 3
Mieszankę ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami rozpuść w 100 mililitrach wrzątku, połącz z koncentratem pomidorowym dodaj na patelnie, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Schłodź gaz pacho.
Krok 4
Wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt, posiekaną bazylią i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
Podawaj zupę z łyżką jogurtowo-bazyliowej masy, polej oliwą z oliwek, udekoruj listkiem świeżej bazylii oraz paluszkami grissini na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej