Gazpacho z jogurtem i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gazpacho z jogurtem i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.3 kilograma

2 opakowania

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

125 gramów

2 sztuki

1 szczypta

10 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj, zanurz je we wrzątku na 1 minutę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną dymkę wraz z czosnkiem po 3 minutach dodaj pomidory i smaż kolejne 6 minut aż pomidory będą miękkie.

Krok 3

Mieszankę ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami rozpuść w 100 mililitrach wrzątku, połącz z koncentratem pomidorowym dodaj na patelnie, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Schłodź gaz pacho.

Krok 4

Wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt, posiekaną bazylią i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 5

Podawaj zupę z łyżką jogurtowo-bazyliowej masy, polej oliwą z oliwek, udekoruj listkiem świeżej bazylii oraz paluszkami grissini na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho z jogurtem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho z jogurtem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho z jogurtem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho z jogurtem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho z jogurtem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho z jogurtem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho z jogurtem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gazpacho z jogurtem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej