
Składniki
1.3 kilograma
2 opakowania
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
125 gramów
2 sztuki
1 szczypta
10 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, zanurz je we wrzątku na 1 minutę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną dymkę wraz z czosnkiem po 3 minutach dodaj pomidory i smaż kolejne 6 minut aż pomidory będą miękkie.
Krok 3
Mieszankę ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami rozpuść w 100 mililitrach wrzątku, połącz z koncentratem pomidorowym dodaj na patelnie, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Schłodź gaz pacho.
Krok 4
Wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt, posiekaną bazylią i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
Podawaj zupę z łyżką jogurtowo-bazyliowej masy, polej oliwą z oliwek, udekoruj listkiem świeżej bazylii oraz paluszkami grissini na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej