
Składniki
1 łyżeczka
2 sztuki
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
4 szklanki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Melony obierz i pokrój w kostkę, dymkę posiekaj drobno, a kolendrę dosyć grubo.
Krok 2
Do garnka wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Wrzuć melona i gotuj przez ok. 15 minut do czasu, gdy będzie miękki.
Krok 4
Dodaj sos rybny, dopraw pieprzem i solą i wymieszaj.
Krok 5
Zupę podawaj posypaną dymką i kolendrą. Zamiast melona możesz użyć cukinię albo ogórka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej