Original Hungarian Gulyás przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Original Hungarian Gulyás

Autor: Clauditte Cooking

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.

Krok 2

Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) I odstawiamy na 20 minut.

Krok 3

W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni.

Krok 4

Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Smażymy aż pomidory i papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z cebulą.

Krok 5

Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem.

Krok 6

Wszystkie składniki miksujemy: 4 duże ziemniaki, 2 duże cebule, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1.5 łyżki maki pszennej, 1/5 szklanki mleka, 1 łyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.

Krok 7

Gotowe placki podajemy z kleksem śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej