
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
2 łyżki
2 szklanki
3 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
1 kilogram
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.
Krok 2
Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) I odstawiamy na 20 minut.
Krok 3
W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni.
Krok 4
Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Smażymy aż pomidory i papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z cebulą.
Krok 5
Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem.
Krok 6
Wszystkie składniki miksujemy: 4 duże ziemniaki, 2 duże cebule, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1.5 łyżki maki pszennej, 1/5 szklanki mleka, 1 łyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.
Krok 7
Gotowe placki podajemy z kleksem śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej