Original Hungarian Gulyás przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Original Hungarian Gulyás

Autor: Clauditte Cooking

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

2 łyżki

2 szklanki

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

1 kilogram

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.

Krok 2

Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) I odstawiamy na 20 minut.

Krok 3

W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni.

Krok 4

Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Smażymy aż pomidory i papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z cebulą.

Krok 5

Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem.

Krok 6

Wszystkie składniki miksujemy: 4 duże ziemniaki, 2 duże cebule, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1.5 łyżki maki pszennej, 1/5 szklanki mleka, 1 łyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.

Krok 7

Gotowe placki podajemy z kleksem śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Original Hungarian Gulyás - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej