Bitki z koniny w sosie ze śmietaną

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

6 szklanek

0.5 szklanki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koninę umyć, osuszyć , pokroić na 10 bitek. Każdy kawałek stłuc tłuczkiem do mięsa ( najlepiej przez foliowy woreczek bo tak jest łatwiej ) na cienki płat. Posmarować każdy olejem . Położyć bitki jedna na drugiej, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce . Posypać papryką, solą i pieprzem . Na patelni rozgrzać smalec i obsmażać bitki z obu stron. Włożyc do garnka . Dodać pokrojone cebule , Bulionetkę. Zalać wodą i dusić na małym ok. 3 godzin aż bitki będą miękkie .Wlać śmietankę. Wymieszać . Doprawić sos do smaku Delikatem i mini kostką Cebulka .Dodać zasmażkę i zagęścić sos .

Krok 2

Podawać z kaszą gryczaną posypane koprem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z koniny w sosie ze śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z koniny w sosie ze śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z koniny w sosie ze śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z koniny w sosie ze śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z koniny w sosie ze śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z koniny w sosie ze śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z koniny w sosie ze śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej