Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

200 mililitrów

2 łyżki

1 puszka

200 gramów

5 łyżek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zapiekankę zaczynamy robić od włączenia piekarnika na 220 stopi. Musi się nagrzać. Makaron gotuję 4 minuty w osolonej wodzie. Ma być mocno aldente. Dyni nie obieram ze skóry, ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno kroję. Owoc chlebowca też kroję na mniejsze kawałki po odsączeniu z zalewy. Na patelni na oleju przesmażam cebulę z czosnkiem, dodaję dynię i owoc chlebowca. Całość smażę 5 minut. Podlewam około szklanką wody.

Krok 2

Do miseczki wlewam 300 ml wody, dodaję 100 ml śmietanki, Knorr Fix Kurczak w sosie dyniowym i mieszam. Wlewam na patelnię do dyni i zagotowuję, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Dodaję przyprawę do mięs Knorr. Makaron wysypuję do naczynia do zapiekania, wylewam na wierzch zawartość patelni z dynią i sosem. Posypuję natką, pokrojoną papryczką chili, wegetariański ser żółty. Wstawiam na 15 minut do piekarnika. Zapiekankę podaję po wyjęciu z piekarnika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dyniowa zapiekanka z owocem chlebowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zielone naleśniki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej