
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
200 mililitrów
2 łyżki
1 puszka
200 gramów
5 łyżek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zapiekankę zaczynamy robić od włączenia piekarnika na 220 stopi. Musi się nagrzać. Makaron gotuję 4 minuty w osolonej wodzie. Ma być mocno aldente. Dyni nie obieram ze skóry, ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno kroję. Owoc chlebowca też kroję na mniejsze kawałki po odsączeniu z zalewy. Na patelni na oleju przesmażam cebulę z czosnkiem, dodaję dynię i owoc chlebowca. Całość smażę 5 minut. Podlewam około szklanką wody.
Krok 2
Do miseczki wlewam 300 ml wody, dodaję 100 ml śmietanki, Knorr Fix Kurczak w sosie dyniowym i mieszam. Wlewam na patelnię do dyni i zagotowuję, aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Dodaję przyprawę do mięs Knorr. Makaron wysypuję do naczynia do zapiekania, wylewam na wierzch zawartość patelni z dynią i sosem. Posypuję natką, pokrojoną papryczką chili, wegetariański ser żółty. Wstawiam na 15 minut do piekarnika. Zapiekankę podaję po wyjęciu z piekarnika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej