Lekkie Gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

295 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion z 1/2 l wody oraz kostki rosołowej i wystudź.

Krok 2

Pół ogórka oraz 1/3 grapefruita pokrój w drobną kostkę i odłóż do lodówki.

Krok 3

Pozostałe składniki (oprócz migdałów) przełóż do miski, dodaj wystudzony bulion i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie pokrojone wcześniej składniki wymieszaj z chłodnikiem i nalej do miseczek. Posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. Zupę podawaj mocno schłodzoną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chłodnik możesz doprawić szczyptą pieprzu Cayenne.

2

Opinie o przepisie

  • fenders1@op.pl Bogaczyk Ryszard

    fenders1@op.pl Bogaczyk Ryszard, 29.06.2017

    Jak zwykle super ! Proste i smaczne.No i te uśmiechnięte buzie całej rodzinki.Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Andreasik

    Jolanta Andreasik, 26.07.2015

    super w upalny dzien

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem pomidorowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekkie GazpachoLekkie Gazpacho

Gazpacho to wywodząca się z Hiszpanii zupa, która podawana jest na zimno i zazwyczaj nie wymaga gotowania. Szczególnie dobrze sprawdzi się w sezonie letnim, stanowiąc doskonałą alternatywę dla pierwszych dań obiadowych podawanych popularnie na gorąco. Wariant z tego przepisu charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dzięki użyciu zielonego grejpfruta, czyli mieszanki pomelo i grejpfruta. Owoc ten swoim wyglądem jest podobny do grejpfruta, ale jego smak pozbawiony jest goryczki, dlatego też nazywa się go również „sweetie”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „cukierek”. 1/3 pokrój w drobną kostkę i schłodź, resztę natomiast zmiksuj z wystudzonym bulionem warzywnym, połówką melona miodowego, 2 kromkami białego pieczywa (które wcześniej należy obrać ze skórki), ząbkiem posiekanego czosnku, ogórkami zielonymi i octem z białego wina. Tuż przed podaniem dodaj do zupy połowę drobno posiekanego ogórka i przygotowane wcześniej „sweetie”. Gotowe danie serwuj posypane płatkami migdałów i udekorowane listkami mięty. Zupę należy podawać dobrze schłodzoną. Jeśli zależy Ci na czasie, wrzuć do niej kilka kostek lodu. Smacznego.