
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion z 1/2 l wody oraz kostki rosołowej i wystudź.
Krok 2
Pół ogórka oraz 1/3 grapefruita pokrój w drobną kostkę i odłóż do lodówki.
Krok 3
Pozostałe składniki (oprócz migdałów) przełóż do miski, dodaj wystudzony bulion i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie pokrojone wcześniej składniki wymieszaj z chłodnikiem i nalej do miseczek. Posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. Zupę podawaj mocno schłodzoną.

Dobra rada:
Chłodnik możesz doprawić szczyptą pieprzu Cayenne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekkie Gazpacho
Gazpacho to wywodząca się z Hiszpanii zupa, która podawana jest na zimno i zazwyczaj nie wymaga gotowania. Szczególnie dobrze sprawdzi się w sezonie letnim, stanowiąc doskonałą alternatywę dla pierwszych dań obiadowych podawanych popularnie na gorąco. Wariant z tego przepisu charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dzięki użyciu zielonego grejpfruta, czyli mieszanki pomelo i grejpfruta. Owoc ten swoim wyglądem jest podobny do grejpfruta, ale jego smak pozbawiony jest goryczki, dlatego też nazywa się go również „sweetie”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „cukierek”. 1/3 pokrój w drobną kostkę i schłodź, resztę natomiast zmiksuj z wystudzonym bulionem warzywnym, połówką melona miodowego, 2 kromkami białego pieczywa (które wcześniej należy obrać ze skórki), ząbkiem posiekanego czosnku, ogórkami zielonymi i octem z białego wina. Tuż przed podaniem dodaj do zupy połowę drobno posiekanego ogórka i przygotowane wcześniej „sweetie”. Gotowe danie serwuj posypane płatkami migdałów i udekorowane listkami mięty. Zupę należy podawać dobrze schłodzoną. Jeśli zależy Ci na czasie, wrzuć do niej kilka kostek lodu. Smacznego.