Lekkie Gazpacho przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekkie Gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion z 1/2 l wody oraz kostki rosołowej i wystudź.

Krok 2

Pół ogórka oraz 1/3 grapefruita pokrój w drobną kostkę i odłóż do lodówki.

Krok 3

Pozostałe składniki (oprócz migdałów) przełóż do miski, dodaj wystudzony bulion i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie pokrojone wcześniej składniki wymieszaj z chłodnikiem i nalej do miseczek. Posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. Zupę podawaj mocno schłodzoną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chłodnik możesz doprawić szczyptą pieprzu Cayenne.

2

Opinie o przepisie

  • fenders1@op.pl Bogaczyk Ryszard

    fenders1@op.pl Bogaczyk Ryszard , 29.06.2017

    Jak zwykle super ! Proste i smaczne.No i te uśmiechnięte buzie całej rodzinki.Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Andreasik

    Jolanta Andreasik , 26.07.2015

    super w upalny dzien

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa czosnkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekkie GazpachoLekkie Gazpacho

Gazpacho to wywodząca się z Hiszpanii zupa, która podawana jest na zimno i zazwyczaj nie wymaga gotowania. Szczególnie dobrze sprawdzi się w sezonie letnim, stanowiąc doskonałą alternatywę dla pierwszych dań obiadowych podawanych popularnie na gorąco. Wariant z tego przepisu charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dzięki użyciu zielonego grejpfruta, czyli mieszanki pomelo i grejpfruta. Owoc ten swoim wyglądem jest podobny do grejpfruta, ale jego smak pozbawiony jest goryczki, dlatego też nazywa się go również „sweetie”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „cukierek”. 1/3 pokrój w drobną kostkę i schłodź, resztę natomiast zmiksuj z wystudzonym bulionem warzywnym, połówką melona miodowego, 2 kromkami białego pieczywa (które wcześniej należy obrać ze skórki), ząbkiem posiekanego czosnku, ogórkami zielonymi i octem z białego wina. Tuż przed podaniem dodaj do zupy połowę drobno posiekanego ogórka i przygotowane wcześniej „sweetie”. Gotowe danie serwuj posypane płatkami migdałów i udekorowane listkami mięty. Zupę należy podawać dobrze schłodzoną. Jeśli zależy Ci na czasie, wrzuć do niej kilka kostek lodu. Smacznego.