
Składniki
750 mililitrów
1 pęczek
3 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Krok 2
Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, które krótko obsmażamy na oliwie. Dodajemy je (razem z oliwą) do zupy.
Krok 3
Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej