Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki owijamy w folie aluminiowa i pieczemy do miękkości. Studzimy.

Krok 2

Buraki obieramy ze skórki i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Krok 3

Układamy na talerzu w taki sposób by plastry lekko na siebie nachodziły.

Krok 4

Sos włoski rozrabiamy z oliwa i octem z czerwonego wina, skrapiamy buraki.

Krok 5

Orzechy włoskie siekamy, posypujemy carpaccio.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włoskuCarpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku

Carpaccio to potrawa z surowego mięsa. Pochodzi z Włoch i w oryginalne przygotowywana jest z wołowiny, choć coraz częściej używa się także wieprzowiny oraz cielęciny. Surowe mięso podaje się w formie cienkich plasterków z dodatkami. Carpaccio przyrządzone według tego przepisu zamiast mięsa zawiera warzywa – dzięki czemu jest doskonałą propozycja dla wegetarian. Cienkimi plastrami są tu upieczone buraki. Przed włożeniem do piekarnika warzywa najlepiej owinąć w srebrną folię – tym samym będziesz mieć pewność, że się nie spalą ani nie wysuszą. Zachowają też odpowiednią soczystość oraz aromat. Postaraj się ukroić jak najcieńsze kawałki buraków. Przed ich podaniem ułóż z nich estetyczną kompozycję na talerzu. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Z buraczanym carpaccio wspaniale komponują się pistacje lub orzeszki ziemne. Możesz także posypać całość pieprzem ziołowym albo przyprawą czosnkową. Potrawę najlepiej podawać na zimno, jako przystawkę przed daniem głównym. Wypróbuj nasz przepis już dziś.