Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki owijamy w folie aluminiowa i pieczemy do miękkości. Studzimy.

Krok 2

Buraki obieramy ze skórki i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Krok 3

Układamy na talerzu w taki sposób by plastry lekko na siebie nachodziły.

Krok 4

Sos włoski rozrabiamy z oliwa i octem z czerwonego wina, skrapiamy buraki.

Krok 5

Orzechy włoskie siekamy, posypujemy carpaccio.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włoskuCarpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku

Carpaccio to potrawa z surowego mięsa. Pochodzi z Włoch i w oryginalne przygotowywana jest z wołowiny, choć coraz częściej używa się także wieprzowiny oraz cielęciny. Surowe mięso podaje się w formie cienkich plasterków z dodatkami. Carpaccio przyrządzone według tego przepisu zamiast mięsa zawiera warzywa – dzięki czemu jest doskonałą propozycja dla wegetarian. Cienkimi plastrami są tu upieczone buraki. Przed włożeniem do piekarnika warzywa najlepiej owinąć w srebrną folię – tym samym będziesz mieć pewność, że się nie spalą ani nie wysuszą. Zachowają też odpowiednią soczystość oraz aromat. Postaraj się ukroić jak najcieńsze kawałki buraków. Przed ich podaniem ułóż z nich estetyczną kompozycję na talerzu. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Z buraczanym carpaccio wspaniale komponują się pistacje lub orzeszki ziemne. Możesz także posypać całość pieprzem ziołowym albo przyprawą czosnkową. Potrawę najlepiej podawać na zimno, jako przystawkę przed daniem głównym. Wypróbuj nasz przepis już dziś.