Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki owijamy w folie aluminiowa i pieczemy do miękkości. Studzimy.

Krok 2

Buraki obieramy ze skórki i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Krok 3

Układamy na talerzu w taki sposób by plastry lekko na siebie nachodziły.

Krok 4

Sos włoski rozrabiamy z oliwa i octem z czerwonego wina, skrapiamy buraki.

Krok 5

Orzechy włoskie siekamy, posypujemy carpaccio.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włoskuCarpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku

Carpaccio to potrawa z surowego mięsa. Pochodzi z Włoch i w oryginalne przygotowywana jest z wołowiny, choć coraz częściej używa się także wieprzowiny oraz cielęciny. Surowe mięso podaje się w formie cienkich plasterków z dodatkami. Carpaccio przyrządzone według tego przepisu zamiast mięsa zawiera warzywa – dzięki czemu jest doskonałą propozycja dla wegetarian. Cienkimi plastrami są tu upieczone buraki. Przed włożeniem do piekarnika warzywa najlepiej owinąć w srebrną folię – tym samym będziesz mieć pewność, że się nie spalą ani nie wysuszą. Zachowają też odpowiednią soczystość oraz aromat. Postaraj się ukroić jak najcieńsze kawałki buraków. Przed ich podaniem ułóż z nich estetyczną kompozycję na talerzu. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Z buraczanym carpaccio wspaniale komponują się pistacje lub orzeszki ziemne. Możesz także posypać całość pieprzem ziołowym albo przyprawą czosnkową. Potrawę najlepiej podawać na zimno, jako przystawkę przed daniem głównym. Wypróbuj nasz przepis już dziś.