Grecka sałatka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka sałatka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

652 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

100 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

200 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce wymieszaj majonez Hellmann's, ocet winny, oliwę, cukier brązowy oraz oregano. Odstaw na bok.

Krok 2

Dodaj do dressingu ugotowany makaron i szpinak. Dodaj również pomidorki, posiekaną czerwona cebulę, oliwki i wymieszaj.

Krok 3

Gotowa sałatkę przełóż do salaterki i posyp po wierzchu pokrojonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Keith Endean

    Keith Endean , 17.10.2016

    Ummmm i love pasta al a feta olivio too!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 16.10.2016

    Zamiast szpinaku - jarmuż i będzie pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kapela

    Andrzej Kapela , 03.08.2016

    Godne polecenia-smacznego!!! :

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka sałatka makaronowaGrecka sałatka makaronowa

Szukasz inspiracji na smaczną sałatkę, której bazą jest makaron? Do przygotowania tej wybierz taki, który najbardziej lubisz. Sprawdzą się rurki, świderki, czy – efektownie prezentujące się – kokardki. Do ugotowanych dołącz pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry, drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz listki szpinaku. Sprawdzą się także czarne oliwki, które opcjonalnie możesz zastąpić zielonymi. Całość wymieszaj ze smacznym dressingiem, który powstanie poprzez połączenie majonezu z octem winnym, oliwą z oliwek, brązowym cukrem oraz suszonym oregano. Tak przygotowaną sałatkę przełóż do salaterki i posyp z wierzchu kawałkami sera typu feta. Do dekoracji możesz wykorzystać również listki świeżej bazylii. Podawaj z grzankami przygotowanymi np. z kawałków bagietki francuskiej zapieczonych w piekarniku. Ich smak urozmaicisz poprzez posypanie ziołami lub startym serem żółtym czy płatkami parmezanu. Sprawdź, jak łatwe jest przygotowanie pysznego dania z naszym przepisem. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.