Grecka sałatka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka sałatka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

655 osób wydrukowało

Pobierz pdf

810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

100 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

200 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce wymieszaj majonez Hellmann's, ocet winny, oliwę, cukier brązowy oraz oregano. Odstaw na bok.

Krok 2

Dodaj do dressingu ugotowany makaron i szpinak. Dodaj również pomidorki, posiekaną czerwona cebulę, oliwki i wymieszaj.

Krok 3

Gotowa sałatkę przełóż do salaterki i posyp po wierzchu pokrojonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Keith Endean

    Keith Endean , 17.10.2016

    Ummmm i love pasta al a feta olivio too!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 16.10.2016

    Zamiast szpinaku - jarmuż i będzie pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kapela

    Andrzej Kapela , 03.08.2016

    Godne polecenia-smacznego!!! :

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka sałatka makaronowaGrecka sałatka makaronowa

Szukasz inspiracji na smaczną sałatkę, której bazą jest makaron? Do przygotowania tej wybierz taki, który najbardziej lubisz. Sprawdzą się rurki, świderki, czy – efektownie prezentujące się – kokardki. Do ugotowanych dołącz pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry, drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz listki szpinaku. Sprawdzą się także czarne oliwki, które opcjonalnie możesz zastąpić zielonymi. Całość wymieszaj ze smacznym dressingiem, który powstanie poprzez połączenie majonezu z octem winnym, oliwą z oliwek, brązowym cukrem oraz suszonym oregano. Tak przygotowaną sałatkę przełóż do salaterki i posyp z wierzchu kawałkami sera typu feta. Do dekoracji możesz wykorzystać również listki świeżej bazylii. Podawaj z grzankami przygotowanymi np. z kawałków bagietki francuskiej zapieczonych w piekarniku. Ich smak urozmaicisz poprzez posypanie ziołami lub startym serem żółtym czy płatkami parmezanu. Sprawdź, jak łatwe jest przygotowanie pysznego dania z naszym przepisem. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.