Fricassee z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fricassee z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
759 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

225 gramów

1 sztuka

6 sztuk

0.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Fricassee z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Czosnek pokrój w plasterki. Marchewkę pokrój w plasterki, selera w kostkę. Paprykę pokrój w paski, pieczarki w cząstki. Cebulki obierz i pokrój w kostkę.

Fricassee z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Cebulki i czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie. Wrzuć oprószonego w mące kurczaka i smaż przez 10 minut, aż mięso się zrumieni.

Fricassee z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Stopniowo wlewaj rosół i mieszaj.

Fricassee z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Dodaj marchewkę i seler oraz groszek. Doprowadź do wrzenia i duś przez 5 minut na małym ogniu. Następnie dodaj paprykę i pieczarki. Przykryj i duś jeszcze przez 10 minut.

Fricassee z kurczaka - Krok 5

Krok 6

Kilka łyżek gorącego wywaru wymieszaj z jogurtem i całość wlej do dania. Dopraw do smaku pieprzem i dodaj posiekaną pietruszkę i podgotuj jeszcze przez kilka minut.

Fricassee z kurczaka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fricassee z kurczakaFricassee z kurczaka

Co dziś na obiad? Połącz wartościowe składniki i stwórz z nich danie, które posmakuje każdemu. Fricassee z kurczaka jest pełne warzyw, które wraz z soczystym filetem z kurczaka tworzą pełnowartościowy posiłek. To potrawa dla całej rodziny, która trafi w każdy gust. 

Dla kogo?

Jeśli ważna jest dla Ciebie wartość odżywcza przygotowywanych posiłków, fricassee z kurczaka to przepis, który Cię nie zawiedzie. Zawiera pełne witamin warzywa, które w połączeniu z kurczakiem smakują wspaniale!

Na jaką okazję?

Zarówno na codzienny, jak i na niedzielny obiad. Fricassee z kurczaka to potrawa bardzo uniwersalna. Zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Fricassee skomponowane jest zazwyczaj z kawałków duszonego mięsa kurczaka lub cielęciny. Podawane jest w towarzystwie białego sosu. 

Dla urozmaicenia

Zamiast jogurtu naturalnego, do przygotowania sosu możesz użyć śmietany 18%. Też będzie pysznie!